U Travniku potpisan ugovor podrške projektu vodovoda Plava voda

21.11.2017. 15:50 / Izvor: Akta.ba
U Travniku potpisan ugovor podrške projektu vodovoda Plava voda

Regionalni vodovod "Plava voda" treba poslužiti kao primjer za buduće zajedničke aktivnosti.

U Travniku je potpisan ugovor o podršci projektu regionalnog vodovoda "Plava voda", između predstavnika lokalnih zajednica koje su uključene u projekt te Europske banke za obnovu i razvoj (EBRD), koja će ga financirati kreditom u iznosu od 11 milijuna eura.

Ugovor su potpisali predstavnici EBRD-a, gradonačelnik Zenice i načelnici općina Travnik, Novi Travnik i Busovača, čime je, kako je rečeno, potvrđena opredijeljenost za regionalno rješavanje problema vodoopskrbe, kao recepta za budućnost.

Direktor Ureda EBRD-a za BiH Ian Brown kazao je da je svima poznato koliko je projekt regionalnog vodovoda "Plava voda" važan, odnosno koliko se dugo radi na njemu.

"Nadam se da ćemo uspjeti proglasiti ugovor o zajmu efektivnim prije kraja prvog kvartala 2018., što će značiti da će EBRD sredstva biti raspoloživa", rekao je Brown.

Načelnik Općine Travnik Admir Hadžiemrić kazao je novinarima da je današnjim potpisivanjem ugovora dostignuta još jedna stepenica ka početku implementacije projekta "Plava voda", čiji bi drugi dio trebao biti financiran zajmom od Razvojne banke Vijeća Europe (CEB).

"Pripreme su trajale dugo i danas se službeno ušlo u implementaciju projekta. Bez hrabrih koraka nema ni napretka i mislim da ćemo u naredne tri do četiri godine vidjeti sve one dobre stvari koje će ovaj vodovod donijeti za više od 250.000 stanovnika", kazao je Hadžiemrić.

Gradonačelnik Zenice Fuad Kasumović istaknuo je da želja stanovnika Zenice za ovim vodovodom datira još iz prošlog stoljeća.

"Bilo je mnogih problema, ali smo sada došli do toga da vrlo brzo počne implementacija projekta koji će građanima Zenice donijeti čistu i zdravu vodu", dodao je Kasumović.

Regionalni vodovod "Plava voda" treba poslužiti kao primjer za buduće zajedničke aktivnosti na rješavanju problema, istaknuo novotravnički načelnik Refik Lendo.

"Ovo je primjer kako treba planirati razvoj zajednice, te način da građani dobiju kvalitetnu vodu i da ona više nikada ne bude upitna", kazao je Lendo.

Načelnik Općine Busovača Asim Mekić upozorio je da Busovača nema dovoljno vode za piće i da će se za tu lokalnu zajednicu regionalni vodovod biti od velike važnosti.

"Mi bukvalno prečišćavamo potoke i pijemo takvu vodu, a to nas mnogo košta. Raduje me da ćemo doći u situaciju da imamo kvalitetnu vodu i uvjeren sam da će nam se to, unatoč troškovima, dugoročno isplatiti", istaknuo je Mekić.

Današnjem potpisivanju ugovora nisu prisustvovali predstavnici Općine Vitez.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti