Vijesti

U Trebinju počela restauracija Starog grada - Gradska kapija u novom ruhu

09.04.2010. 16:22 / Izvor: eKapija.ba

Pripremni radovi vezani za restauraciju Starog grada u Trebinju u nekadašnjoj kasarni Austrougarske vojske već su počeli, a ovih dana očekuje se i početak restauracije gradske kapije, kazao je za portal eKapija.ba Vladimir Gudelj, načelnik odjeljenja za prostorno uređenje opštine Trebinje.

Novčana sredstva u iznosu od 70.000 KM osigurao je UNESKO, a rok završetka radova je za 45 dana.

Projekat restauracije gradske kapije, kako navodi Gudelj urađen je osamdesetih godina od strane firme Projekt iz Banje Luke.

"Priča o restauraciji Starog grada datira iz predratnog vremena, međutim nije bilo sluha za realizaciju ovoga projekta. Također, da bi se počelo sa radovima bilo je potrebno obezbijediti plansku i drugu neophodnu dokumentaciju", pojašnjava Gudelj, dodajući da su radovi na kapiji prvi početni koraci na restauraciji Starog grada, dok je za ostale radove potrebno mnogo više sredstava.

Gudelj pojašnjava kako gradska kapija neće zadržati autentični izgled iz praktičnih razloga.

"Nekada su postojala dva pješačka prolaza odvojena hendekom, međutim sad će se praviti dva pješačka i jedan vozni ulaz, kroz koji će moći u slučaju potrebe da prolaze vozila hitne i vatrogasne pomoći, pošto je sa druge strane prolaz u Stari grad uzak i nizak", pojašnjava Gudelj, dodajući, kako se nada da će i pribavljanje finansijskih sredstava od strane raznih agencija i organizacija na jedan način biti olakšano, jer je urađena sva potrebna planska dokumentacija.

Gudelj ističe, da je Regulacionim planom Kastela, Starog grada u Trebinju, previđena i revitalizacija starih objekata, uz dozvoljenu eventualnu dogradnju, ali da se pri tome ne naruši ambijent.

"Planirano je i da sadašnji objekti stanovanja što više pretvore u poslovne prostore, a jedan broj kafića da bude pretvoren u restorane s tradiocionalnom hercegovačkom hranom, kako bi što više privukli turiste. Također, otvaranje `hendeka` od Kamenog mosta, koji se spaja s rijekom Trebišnjicom, predstavljao bi značajnu turističku atrakciju", kaže Gudelj, naglašavajući da će za sve ovo biti potrebno mnogo ulaganja.

E. Ko.

Pogledajte i druge dokumente u rubrici "Projekti"

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti