U tri kantona u FBiH će biti investirano 5,48 miliona KM

22.07.2016. 15:48 / Izvor: Akta.ba
U tri kantona u FBiH će biti investirano 5,48 miliona KM

Ugovorom će biti obuhvaćeno 11 obrazovnih ustanova i dvije zdravstvene ustanove.

Potpisivanjem ugovora sa izvođačima radova započele su nove investicije u okviru najvećeg projekta Svjetske banke u oblasti energetske efikasnosti u Bosni Hercegovini, (Bosnia energy Efficiency – BEEP). Naime, riječ je potpisivanju ugovora kojima započinje implementacija mjera energetske efikasnosti na ukupno 13 javnih objekata u Zeničko-Dobojskom kantonu, Unsko-Sanskom kantonu, te Kantonu Sarajevo.

Ugovori su potpisani u prostorijama Federalnog ministarstva prostornog uređenja, a tom prilikom Federalni ministar prostornog uređenja Josip Martić je izjavio: “Izvođači radova su domaće kompanije, koje upošljavaju domaći radni kadar, te također, u potpunosti angažiraju domaću građevinsku operativu. Uskoro nas očekuje i potpis ugovora za objekte u Hercegovačko-Neretvanskom kantonu koji će se također implementirati u ovoj godini, a u pitanju je sedam dodatnih javnih objekata.”.

Današnjim potpisivanjem ugovora i ukupnom investicijom od 5,48 miliona KM biće obuhvaćeno 11 obrazovnih ustanova i dvije zdravstvene ustanove.

“Ponosni smo što smo kompletirali pripremne aktivnosti i što možemo započeti radove na implementaciji mjera energetske efikasnosti. Radi se o do sada najvećim investicijama u ovoj oblasti u Bosni i Hercegovini. Uz višestruke koristi od energetske efikasnosti, istakao bih procijenjene uštede u troškovima za energiju koje iznose 35%, kao i kreiranje potpunog komfora u objektima u kojima će se provoditi mjere energetske efikasnosti”, izjavio je Mustafa Čopelj, Voditelj projekta Svjetske banke za Federaciju BiH.

Izvođači radova su kompanije ITC Zenica, Džekos d.o.o. Sarajevo i Tehnograd Tuzla.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti