U Tuzlanskom kantonu maloljetnicima zabranjene nargile, hoće li u ostatku BiH?

16.07.2021. 09:53 / Izvor: Akta.ba
U Tuzlanskom kantonu maloljetnicima zabranjene nargile, hoće li u ostatku BiH?

Uvodi se i obaveza isticanja sadržaja i porijekla duhana koji se zagrijava sagorijevanjem uglja na vidnim mjestima unutar ugostiteljskih objekata.

Skupština Tuzlanskog kantona usvojila je inicijativu za detaljno regulisanje konzumacije nargila.

Inicijativa predviđa izmjenu i dopunu Zakona o ugostiteljskoj djelatnosti tako da se zabrani posluživanje nargila u ugostiteljskim objektima osobama mlađim od 18 godina.

Uvodi se i obaveza isticanja oznaka o zabrani posluživanja osobama mlađim od 18 godina, ali i obaveza isticanja sadržaja i porijekla duhana koji se zagrijava sagorijevanjem uglja na vidnim mjestima unutar ugostiteljskih objekata, kao i obaveza isticanja informacija o visokim koncentracijama karbon monoksida, metala i kancerogenih materija, koje se oslobađaju sagorijevanjem uglja.

“Krajnji rezultat dugotrajne upotrebe nargile može biti hronični bronhitis ili ponavljane upale pluća uz neminovni gubitak imuniteta, što je odlična “podloga” za različite mikroorganizme, a posebno bacil tuberkuloze”, izjavila je zastupnica Amra Nadarević-Vodenčarević.

Dodatno, izmjene i dopune Zakona o ugostiteljskoj djelatnosti predviđaju i zabranu posluživanja nargila na udaljenosti manjoj od 100 metara od osnovnih i srednjih škola, što će otežati doticaj mladih s nargilom, te se očekuje da bi takav korak trebao umanjiti i njenu konzumaciju.

TAGOVI:

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti