U Tuzli danas svečano otvaranje slanih vodopada

25.09.2008. 09:25 / Izvor: Fena
U Tuzli danas svečano otvaranje slanih vodopada

Danas će u Tuzli biti svečano otvoreni veliki slani vodopadi sagrađeni u okviru kompleksa slanih Panonskih jezera, a čija je izgradnja trajala mjesecima i predstavljaju originalnu i u svijetu unikatnu građevinu.

U nizu slapova smještena su i dva bazena sa slanom vodom u kojima će biti omogućeno kupanje, dok je pored slapova sagrađeno šetalište namijenjeno plućnim bolesnicima jer će čestice slane vode u zraku prilikom pada vode s visine biti inhalator i pomagati liječenju bolesti pluća i drugih bolesti.

Slapovi će biti otvoreni u okviru manifestacije "Zlatna turistička ruža" i obilježavanja Svjetskog dana turizma u BiH, a ovogodišnji domaćin "Zlatne turističke ruže" bit će Tuzla, kazao je načelnik Jasmin Imamović

Tim povodom će također na Galeriji hotela Tuzla biti održana promocija turističkih sadržaja Tuzlanskog kantona i BiH, promocija turističkog vodiča Hercegovine te promocija vina Stanka Vasilja Stankele.

Prijenos i dodjela priznanja "Zlatna turistička ruža" održat će se navečer, a javni emiteri u oba bh. entiteta će emitirati dodjelu priznanja u 20 sati.

Kako je kazao Zlatko Prlenda, autor projekta "Turizam plus", priznanja će biti dodijeljena pojedincima, turističkim objektima i organizacijama u 14 kategorija.

Projekt je dio zajedničke promotivne kampanje turističkih organizacije u BiH pod nazivom "Osmjeh za BiH", a pokušaj je unaprjeđenja aktivnosti na razvoju i proširenju turističke ponude u cijeloj BiH.

Turistička zajednica Tuzlanskog kantona u okviru ove kampanje pokrenula projekt "Ljetopis - sevdah u srcu", koji je otpočeo u junu 2008. godine, a bit će završen krajem ovoga mjeseca. Direktor TZ Tuzlanskog kantona Alamazaga Ćatović kazao je kako je cilj projekta puna promocija bosanskohercegovačke autohtone narodne pjesme sevdalinke, kao turističkog proizvoda.

U proteklih osam mjeseci u TK je boravilo 23.183 gostiju, od kojih 7.499 su stranci, a broj noćenja za je 70.487, s indeksom rasta od 149 posto u odnosu na prošlu godinu. Prosječan boravak turista na TK iznosi 3 noći po gostu, što je znatno povećanje u zadržavanju gostiju, s obzirom da je u prošloj godini je bilo 1,8 noći po gostu, kazao je direktor Ćatović.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti