U Tuzli je počeo 3. Regionalni energetski forum

24.05.2017. 14:53 / Izvor: Akta.ba
U Tuzli je počeo 3. Regionalni energetski forum

Nosilac aktivnosti Regionalnog energetskog foruma - REF 2017 i ove godine je Udruženje za razvoj NERDA uz podršku European Climate Foundation sa sjedištem u Briselu.

Premijer Tuzlanskog kantona Bego Gutić otvorio je danas treći po redu stručno-poslovni skup Regionalni energetski forum Tuzla – REF 2017. Ovaj događaj održava se jednom godišnje i u njegovim okvirima renomirani stručnjaci iz Bosne i Hercegovine i država regiona diskutovat će o aktualnim temama u oblasti energetskih politika, primjeni novih tehnologija i pravcima razvoja energetike uopšte.

Prvi tematsko-programski fokus ovogodišnjeg REF-a je proces izgradnje Energetske unije, kao i osnovni koncepti tzv. „zimskog paketa reformi EU“ sa osvrtom na refleksije na Region.

Regionu su prijeko potrebne nove investicije u elektroenergetski sektor. Regulatorni okvir za ove investicije predstavljaju preuzete obaveze iz pravne stečevine EU. Uključivanje Regiona u EU tržišta energenata dominantno određuje finansijsku isplativost ovih investicionih projekata. Zato je analiza regulatornog i ekonomskog okvira, a posebno uloga regionalnog tržišta električne energije na očekivani investicioni ciklus u elektroenergetskom sektoru, posebno u proizvodne objekte, jedan od tematskih fokusa ovogodišnjeg Foruma.

"Energetski sektor se danas nalazi na velikoj prekretnici i za njegov opstanak i dalji razvoj potrebne su nove investicije u savremene tehnologije.  Vlada TK je svjesna ovog stanja i nastoji da bude aktivan partner u pronalaženju najboljih razvojnih rješenja.  Mi sa pažnjom pratimo procese restrukturiranja elektro-energetskog sektora u BiH i regionu, a posebno realizaciju započetih investicija na području Tuzlanskog kantona", rekao je ovom prilikom premijer Gutić.

Poseban događaj u okviru REF 2017 posvećen je uključivanju i pružanju prilika mladim stručnjacima iz BiH i Regiona da predstave svoje istraživačke radove i projekte kojima doprinose procesu energetske tranzicije, imajući u vidu da je energetska tranzicija dugotrajan, višedecenijski proces koji će sigurno realizovati današnji mladi profesionalci.

Kao i prethodnih godina, na Forumu učestvovuju predstavnici Sekretarijata Energetske zajednice iz Beča uz brojne druge međunarodne i bh. stručnjake u oblasti energetike i ekonomije, predstavnike nadležnih ministarstava, regulatornih institucija, operatora sistema, tržišta, akademske zajednice te brojne druge zainteresirane učesnike.

Nosilac aktivnosti Regionalnog energetskog foruma - REF 2017 i ove godine je Udruženje za razvoj NERDA uz podršku European Climate Foundation sa sjedištem u Briselu.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti