U Tuzli održan Forum integriranog ekonomskog razvoja: Diskutovano o politikama, programima i problemima regionalnog ekonomskog razvoja

24.09.2009. 15:58 / Izvor: Fena
U Tuzli održan Forum integriranog ekonomskog razvoja: Diskutovano o politikama, programima i problemima regionalnog ekonomskog razvoja

U Tuzli je 24.09.2009. godine upriličen Forum integrisanog ekonomskog razvoja. Na jednom mjestu okupljeni su akteri ekonomskog razvoja iz zemlje i šireg regiona. Diskutovali su o politikama, programima i problemima regionalnog ekonomskog razvoja.

Značajno je da Švedska, zemlja koja predsjedava Evropskom unijom, podržava projekte koji su prioritetni za ekonomski razvoj Tuzlanskog kantona (TK). Dobra je vijest, kako saznaje Fena od Bossea Hedberga, ambasadora Švedske u BiH, da njegova zemlja kroz SIDA-u, Agenciju za međunarodni razvoj i saradnju, namjerava ostati i dalje raditi na projektima u BiH.

Premijer Tuzlanskog kantona Enes Mujić naglašava da je u vrijeme ekonomske krize veoma značajna organizacija Foruma, koji će dati odgovore na mnogobrojna pitanja.

"Budući da su budžeti redukovani, pa je ostalo malo novca za potporu privredi, podrška SIDA-e je došla u pravo vrijeme", kaže premijer Mujić.

Hrvatski grad Koprivnica više od godinu sarađuje s NERDA-om. S obzirom na to da je današnji forum bio interaktivnog karaktera, gradonačelnik Koprivnice Zvonimir Mršić ističe da je važno što imaju priliku da razmijene svoja sa iskustvima tuzlanske regije i onime što su SIDA i NERDA ponudile lokalnoj zajednici i poduzetnicima u poticanju razvoja.

Načelnik općine Tuzla Jasmin Imamović istakao je ovom prilikom da se samo NERDA može baviti organizacijom integracijskih foruma, imajući u vidu rezultate koje je postigla do sada. Načelnik Imamović dodaje i da je Tuzla dobro mjesto za organizaciju ovakvih skupova, pa je cilj da Forum postane tradicija.

Inače, Forum integrisanog ekonomskog razvoja ocijenjen je kao jako dobar metodološki, ali i po efektima implementacije, rekao je u svom obraćanju Enes Drljević, direktor NERDA-e. Organizator današnjeg Foruma integriranog ekonomskog razvoja je Regionalna razvojna agencija za sjeveroistočnu BiH NERDA u saradnji sa Švedskom agencijom za međunarodni razvoj i saradnju SIDA, te pod pokroviteljstvom Ambasade Švedske.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti