U Tuzli održana javna rasprava o Nacrtu zakona o šumama TK

30.03.2017. 12:19 / Izvor: Fena
U Tuzli održana javna rasprava o Nacrtu zakona o šumama TK

Ovim zakonom se moraju uskladiti potrebe drvoprerađivačke industrije, a isto tako zaštiti okoliš i cjelokupni ambijent na području TK.

Javna rasprava o Nacrtu zakona o šumama Tuzlaskog kantona održana je u Kantonalnoj privrednoj komori Tuzla, koja je i organizator ove rasprave u saradnji s Ministarstvom poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede TK-a, Kantonalnom upravom za šumarstvo i JP „Šume TK-a“ Kladanj.

Ovim zakonom se moraju uskladiti potrebe drvoprerađivačke industrije, a isto tako zaštiti okoliš i cjelokupni ambijent na području TK, smatra sekretar Udruženja  za poljoprivredu i prehrambenu industriju KPKT Suad Selimović.

TK predstavlja jedan od najjačih kantona u drvoprerađivačkoj industriji, te je u interesu da se putem ovog zakona uskladi uzgoj i zaštita šuma, naglašava on.

Po njegovim riječima na području TK u drvoprerađivačkoj industriji je uposleno oko 4.500 osoba, a firme koje se bave ovom industrijom najvećim dijlom su izvoznici.

Predloženi Nacrt zakona o šumama TK je dobra osnova na kojoj se mogu izraditi rješenja u pogledu upravljanja, korištenja i nadzora nad šumama TK, mišljenja je  glavni inženjer za ekologiju u JP Šume TK Refik Hodžić.

Ponuđeno rješenje ima dosta započetih mjera i aktivnosti koj nisu završene, tvrdi on, dodavši da planiranje o šumama u predloženom nacrtu zakona treba dopuniti.

U tekstu se spominje šumsko privredno područje, odnosno mogućnost formiranja više kantonalnih preduzeća na području TK, navodi on, tvrdeći da nedostaje član zakona koji tretira pitanje šta je to šumsko privredno područje, koji je kriterij potreban za njegovo formiranje i sl.

Po njegovim riječima nedostaje dio koji se odnosi na poremećaj biološke ravnoteže u šumskom ekosistemu, kako da se posmatra šuma prilikom elementarne nepogode i sl.

Treba doraditi poglavlje gospodarenje sa žaštićenim šumama i šumama posebne namjene, jer na području TK postoji izdvojeni i zaštićeni pejzaž, gdje se u praksi pokazao nedostakak adekvatnih zakonskih rješenja za gospodarenje na njegovoj cijeloj površini, ustvrdio je Hodžić.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti