U Tuzli Regionalni energetski forum

22.11.2018. 14:08 / Izvor: Fena
U Tuzli Regionalni energetski forum

U Tuzli je u toku 4. regionalni energetski forum, jednodnevni skup koji je okupio brojne stručnjake iz cijele regije.

U Tuzli je u toku 4. regionalni energetski forum, jednodnevni skup koji je okupio brojne stručnjake iz cijele regije.

Učesnici foruma obradit će dvije veoma značajne teme, a to su „Energetska tranzicija: prilike i izazovi“, te „Integracija obnovljih izvora električne energije“, koje su vezane za proces energetske tranzicije, što će se neizostavno odvijati i na prostoru Bosne i Hercegovine. 

Ova tranzicija podstiče korištenje obnovljivih izvora energije na kojima zajednički moraju raditi sve zemlje regije, jer projekt korištenja obnovljivih izvora energije nije moguće realizirati samo na prostoru jedne zemlje.  

"U istoj ravni gledamo energetsku nezavisnost BiH, povećanje učešća obnovljivih izvora u ukupnoj količini energije i projekte energetske efikasnosti, koji će doprinijeti racionalnijem koriteštenju energije, ekonomoiji i ekologiji. BiH ne pristaje da evropska Energetska zajednica razgovara o druga dva pitanja, a da ne razmatra ono koje je vezano za energetsku neovisnost  BiH", istakao je generalni direktor Elektroprivrede BiH Bajazit Jašarević.

Istakao je da u BiH rade energetski blokovi koji nisu s najmodernijom tehnologijom, te bi ih trebalo ugasiti, a izgraditi nove s najsavremenijim tehnologijama.

"Taj put nema alternativu, a ukoliko nam ne dozvole gradnju novih blokova, postojeći će raditi narednih 50 godina. Mi ćemo 5.000 GW za naše građane i industriju proizvoditi iz postojećih blokova koji nisu savršeni, ili iz zamjenskih u Tuzli i Kaknju", podvukao je Jašarević.

Rekao je da je nova tehnologija predviđena u izgradnji bloka 7 TE „Tuzla“, a taj projekt se trenutno razmatra u Agenciji za državnu pomoć BiH.

Hrvatski stručnjak iz oblasti energetike Slavko Krajcar kaže da su oni sljedbenici evropskih direktiva.

"Mi smo sljedbenici evropskih direktiva, a koje su prije nekoliko dana u Evropskom parlamentu izmijenjene. Svi imaju potencijala da dođu do obnovljivih izvora energije, a taj put nije lagan, ali se njime mora ići", kaže Krajcar, uz  opomenu da je BiH u ovom sektoru već napravila određene korake, te da je taj put neminovan, zajedno s ostalim evropskim zemljama.

BiH je obavezna izvršiti i dekarbonizaciju energetskog sektora, jer je potpisnica ugovora o Energetskoj zajednici.

"U obavezi smo da počnemo izradu integrisanog energetskog i klimatskog plana BiH za period od 2021. do 2030. godine koji će definisati pravac razvoja energetskog sektora. Kao potpisinica svih sporazuma, naša zemlja je u obavezi da podiže standarde, što moramo raditi postepeno", smatra pomoćnik ministra za energetiku u Ministarstvu vanjske trgovine i ekonomnskih odnosa BiH Admir Softić.

Balkan je u deficitu s električnom energijom, a ima najveću cijenu na prostoru cijele Evrope, kaže Dejan Stojčevski, tehnički direktor Srpske berze električne energije.

"Kada je riječ o obnovljivim izvorima energije, još uvijek ne postoji regulativa koja bi ih obavezala da idu na berzu električne energije. Oni još uvijek idu kod javnog snabdjevača koji otkupljuje cjelokupnu količinu", smatra Stojčevski.

Podrška organizaciji ovogodišnje sesije REF-a osigurana je u okviru projekta "Western Balkans Energy Transition Dialogue – WeBET", kojeg u BiH implementira Udruženje za razvoj NERDA Tuzla, a podržava Ministarstvo održivosti i turizma Republike Austrije.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti