U Unsko-sanskom kantonu počela digitalizacija sistema obrazovanja

04.09.2021. 09:02 / Izvor: Federalna.ba
U Unsko-sanskom kantonu počela digitalizacija sistema obrazovanja

E-nastavnik, e-dnevnik, e-učenik i e-roditelj, definicija je digitalizacije kojoj je osnovna svrha kvalitetniji obrazovni sisitem.

U elektronskoj  platformi na interenetu bit će dostupni svi podaci o svim učenicima, a bit će dostupni  ministarstvu, direktorima, nastavnicima i naravno roditeljima učenika koji će biti upoznati sa svakom novom ocjenom svoga  djeteta.  

E-nastavnik, e-dnevnik, e-učenik i e-roditelj, definicija je digitalizacije kojoj je osnovna svrha kvalitetniji obrazovni sisitem. 

"Ono što mi  očekujemo je da ta nova vrsta administracije gdje ćemo imati bolju komunikaciju sa odgojno-obrazovnim ustanovama što se tiče nastave, e-dnevnik i podaci o uposlenim i učenicima", rekao je Almin Hopovac, ministar obrazovanja USK. 

Jedini  je  ovo  projekt koji je odobren iz Fonda generalnog  sekretara UN za pomoć pri oporavku od covida s ciljem da, ukoliko opet budemo trebali online nastavu, budemo spremniji.  

"Da pomognemo ministarstvu da se podigne nivo kvalitete obrazovanja i da im pomognemo u procesu digitalizacije. Ovdje se govori o e-nastavniku, e-roditelju, e-učitelju i svima će bit lakše", istakao je Siniša Šešum, šef Kancelarije UNESCO-a u BiH. 

Bit će uspostavljena platforma koja će biti dostupna svim akterima u procesu obrazovanja, gdje će nastavnik imati direktnu komunikaciju i sa učenicima i sa roditeljima.  

"Da učenicima elektronski objavi sadržaje koje trebaju učiti, da objavi  zadatke, naravno ti zadaci kada budu završeni od strane učenika mogu bit postavljeni na platformu, nastavnik ima uvid a platforma nudi model za  provjere znanja gdje će moći provjeriti znanje učenika, a Ministarstvo će imati uvid u sve to", pojašnjava Admir Šehidić, direktor kompanije Break point. 

Prvi  korak podrazumijeva imenovanje koordinatora koji  će nakon završene obuke educirati sve uposlenike u  svojim  školama, što je na sastanku  predstavnika ministarstva sa Aktivom direktora škola ocjenjeno kao težak posao koji treba biti adekvatno  plaćen.   

"Koordinator će imati obavezu da unutar svog kolektiva educira uposlene  kad je u pitanju sama platforma. Radi se o  koordinatorima koji  su  organizirali online nastavu, do dana današnjeg im nije vrednovan rad. Ogroman je teret prešao i preko njih", kaže Enes Škrgić, direktor Gimnazije Cazin. 

"Da podignemo bazu podataka, mislim da je to najveći dio posla u početku. Nama će trebati  stručni kadar iz škola. Mi  ćemo  gledati  da pedagoškim standardima definišemo da im se taj rad uklapa u  okviru norme ili 40-satne sedmice", dodao je Hopovac. 

Platforma bi trebala biti postavljena do kraja godine. U obrazovnom sistemu  HNK gdje je postavljena prije tri godine prva je akademska  godina bila teška, ali se sada, ističu realizatori ovog projekta,  u tamošnjim školama korisiti bez problema.  

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti