U USK osmislili program za praćenje proizvodnje šumskih drvnih sortimenata

10.01.2018. 12:19 / Izvor: Akta.ba
U USK osmislili program za praćenje proizvodnje šumskih drvnih sortimenata

Izrada sistema ima za cilj da omogući svim radnicima u pripremi i realizaciji proizvodnje korištenje naprednih alata za prikupljanje i obradu podataka.

Inžinjeri Šumskog privrednog društva „Unsko-sanske šume" Haris Koljić i Jasmin Mešić razvili su program koji omogućava praćenje proizvodnje šumskih drvnih sortimenata. Čine ga sedam aplikacija koje služe za prikupljanje i obradu podataka, a to omogućava radnicima da mogu donositi odluke direktno na terenu, što ranije nije bio slučaj.

Izrada sistema ima za cilj da omogući svim radnicima u pripremi i realizaciji proizvodnje korištenje naprednih alata za prikupljanje i obradu podataka, a upravljačkim strukturama preduzeća kontrolu radnih odnosa na brz, kvalitetan i efikasan način donošenjem poslovnih odluka na bazi stvarnih informacija.

"Sistem čini sedam aplikacija kojima se kompletan proces proizvodnje vodi u digitalnom obliku. Zahvaljujući tome imamo mogućnost bržeg protoka informacija iz različitih nivoa organizacije preduzeća", kaže Haris Koljić, projektant u ŠPD „Unsko-sanske šume".

Ono što ovaj sistem izdvaja od klasičnog načina rada jeste što prikupljene podatke standardizira po vrsti i obimu, vrši njihovu grafičku predstavu u formi tematskih mapa na različitim podlogama, te eliminiše mogućnost za stvaranje logičkih i računskih grešaka.

Prema mišljenju stručnjaka drugih kompanija koje se bave istim ili sličnim poslovima, ovakav sistem je najbolji u regionu, ističu u „Unsko-sanskim šumama".

"Dvije su glavne prednosti ovog sistema. Najvažnija je da resurs koristimo reacionalno, a drugi se odnosi na štetočine koje su prisutne unutar šume", kaže Koljić.

Slijedeći korak u implementaciji ovog sistema je njegovo licenciranje, a budući koraci će biti usmjereni ka apliciranju na fondove EU, javlja RTVUSK.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti