U Velikoj Kladuši održana javna tribina o "Agrokomercu"

28.01.2009. 08:55 / Izvor: Fena
U Velikoj Kladuši održana javna tribina o 'Agrokomercu'

U organizaciji Udruženja "Centar za demokraciju i toleranciju" Velika Kladuša, a u saradnji sa Centrom za promociju civilnog društva Sarajevo u Velikoj Kladuši održana je javna tribina o temi "Agrokomerc".

Tribina je organizirana s ciljem da građani Velike Kladuše iznesu svoje mišljenje o situaciji u i oko Agrokomerca, te da se potakne stvaranje jedinstvene akcije u spašavanju od daljnjeg uništavanja i propadanja ovog prehrambenog kombinata.

Većina stanovnika ove općine, prije svega sadašnji i bivši radnici Agrokomerca smatraju da se država kao vlasnik poduzeća svih ovih godina maćehinski odnosila prema njemu, te da je tolerisala pljačku imovine Agrokomerca.

Među brojnim učesnicima tribine, uime Vlade USK-a, skupu je prisustvovao je i Mehmed Ćenanović, kantonalni ministar privrede. On smatra da najavljene mjere Vlade FBiH, koje se odnose na formiranje akcionog tima u čiji sastav su ušli pored federalnih i najviši predstavnici Kantona i općina Velika Kladuša, Cazin i Bužim, a koji bi zajednički trebali tražiti najbolja rješenja za Agrokomerc, predstavljaju dobru želju i volju Federacije da se konačno riješi sudbina ovog poduzeća.

Načelnik Općine Velika Kladuša Admil Mulalić vjeruje u dobre namjere premijera Brankovića da se u ovoj godini konačno riješi status Agrokomerca, ali skreće pažnju da ima saznanja da se odstupa od nedavno dogovrenog u Velikoj Kladuši o čemu će, kako tvrdi, obavijestiti premijera Brankovića.

Što se tiče uloge Vlade USK-a Mulalić smatra da kantonalna vlast na čelu sa premijerom Šemsudinom Dedićem sigurno razumije hitnost situacije koja vlada u Agrokomercu.

Poruka učesnika tribine je da se politika koja je proteklih godina vođena oko Agrokomerca mora ostaviti po strani, svi akteri kriminalnih radnji u poduzeću dovesti pred lice pravde i da Krajišnici zajednički trebaju naći najbolje rješenje za velikokladuški Agrokomerc koji je, ne treba zaboraviti, hranio cijelu Bosansku Krajinu.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti