al
U Velikoj Kladuši prvi eksperimentalni nasad kestena

Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

U Velikoj Kladuši prvi eksperimentalni nasad kestena

21.03.2019. 13:41 / Izvor: Akta.ba

Nakon što je protekle sedmice u okviru projekta „Zaštita i promocija kestena“ potpisan Ugovor u vezi sa podizanjem eksperimentalnog nasada kestena, površine od jednog hektara u Glinici, već su počele planirane aktivnosti.

Naime, uposlenici JKUP Komunalije d.o.o. Velika Kladuša su otpočeli sa čišćenjem i pripremom terena na kojem će biti prvi eksperimentalni nasad koji se izvodi na području velikokladuške općine, a koji bi kako je planirano, trebao služiti za buduće organizirano uzgajanje ovakvih kultura širom Velike Kladuše.

Početku radova su prisustvovali i predstavnici Općinskog organa uprave općine Velika Kladuša, koordinator projekta Elvedin Miljković i  dr.sc. voćarstva Željko Prgomet iz Rovinja, koji je ujedno i glavni konsultant i stručna pomoć oko implementacije ovog eksperimentalnog nasada kestena.

Dr. Prgomet je tokom obilaska lokacije ukazao na određene mjere koje se moraju poduzeti kako bi bili ispunjeni svi neophodni uslovi za upješan završetak ovog značajnog projekta. On će inače pratiti kompletnu implementaciju ovog projekta na terenu s obzirom da se radi o stručnoj osobi sa iskustvom od preko 30 godina. Kazao nam je da je sam lokalitet dobar i da ispunjava  sve uslove koji bi trebali rezultirati uspješnim prinosom.

O budućem organiziranom podizanju nasada odnosno rasadničarskoj proizvodnji u Velikoj Kladuši sa dr. Prgometom je razgovarao savjetnik načelnika Ervin Abdić.

Abdić mu je prezentirao sve potencijale Velike Kladuše i izrazio spremnost i volju Općinskog načelnika da se lokalna zajednica aktivnije uključi u razvoj ovakvog tipa proizvodnje jer je pored svih prednosti, tradicija (zbog ranijeg iskustva građana u vezi sa uzgojem i kooperativnom proizvodnjom Agrokomerca) velika snaga koja može rezultirati uspješnom razvoju sadnica autohtonih sorti, za kojima je povećana potražnja.

Uvođenjem rasadnika poznatih kultura postiže se efikasnost u proizvodnji a i prinosi su veći za poljoprivrednike, istaknuto je. S obzirom da se radi o uzgoju deficitarnih kultura na evropskom i svjetskom tržištu, ekonomska isplativost i zadržavanje mladih ljudi su glavne prednosti razvoja rasadničarske proizvodnje u Velikoj Kladuši i upravo iz tog razloga će se u narednom periodu intenzivnije raditi na ovom planu, zaključeno je na sastanku.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Ostale vijesti iz rubrike

Vijesti