U Velpru slijede otkazi, poslovnica u Čitluku već zatvorena

29.06.2017. 14:05 / Izvor: N1
U Velpru slijede otkazi, poslovnica u Čitluku već zatvorena

Potvrđeno je da je nekoliko kompanija iz BiH, među kojima je i Sarajevski kiseljak, bili jamci za kredite Agrokora u Hrvatskoj.

Povjerenik Vlade Republike Hrvatske za Agrokor Ante Ramljak danas se u Sarajevu sastao sa domaćim dobavljačima ove kompanije.

Kako saznajemo pod okriljem Konzuma u BiH je 500 domaćih brendova i 400 domaćih proizvođača, kojima je ova kompanija omogućila izvoz u zemlje regiona.

Konzumove prodavnice u BiH dnevno zarade blizu dva miliona KM.

Također, potvrđeno nam je da je nekoliko kompanija iz BiH, među kojima je i Sarajevski kiseljak, bili jamci za kredite Agrokora u Hrvatskoj i da će svi krediti sa uspostavom prinudne naplate doći na naplatu, a da to nije garancija da te banke neće sudskim putem tražiti naplatu tih kredita od garanata kompanija.

Dug prema domaćim dobavljačima 27. juna iznosio je 112 miliona KM, što je manje u odnosu na 27. mart ove godine, kada je dug iznosio 130 miliona KM.

Potvrđeno je i da je zatvoren Velpro u Čitluku, a da će ta kompanija koja zapošljava 180 ljudi morati otpuštati uposlenike, dok će dio njih preuzeti Konzum.

U toku su pripreme za restruktuiranje firmi Agrokora u BiH i povratak Mercatora na bh. tržište.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti