U vinogradima "Vukoje" završena ovogodišnja rezidba prvih čokota

15.02.2018. 09:49 / Izvor: Nezavisne novine
U vinogradima 'Vukoje' završena ovogodišnja rezidba prvih čokota

Na lokalitetu Zasad polje, pored vinograda se nalazi i maslinjak porodice Vukoje sa 1.000 stabala maslina.

Porodica Vukoje, najpoznatija vinarska i vinogradarska porodica u Bosni i Hercegovini, proslavila je Svetog Trifuna, zaštitnika vinogradara, obilježavajući na ovaj dan i rezidbu u svom vinogorju Carski vinogradi.

"Specifičnost ove zime bilo je vrijeme sa dosta padavina, bez temperaturnih minusa, tako da je i rezidba išla laganijim tokom. Orezano je oko 75 čokota i to je dobar rezultat, i u odnosu na vremenski period, i u odnosu na činjenicu koliko smo imali kišnih dana", kazao je nakon ceremonijalne rezidbe čokota Radovan Vukoje, direktor "Podruma Vukoje 1982".

On je podsjetio da se ovih dana koristi svaki sunčan dan, kakav je u Carskim vinogradima bio i ovogodišnji Sveti Trifun, da se orežu čokoti, da se nahrane vinom kako bi dali bolji plod i da ovogodišnja berba, kako kaže, bude na nivou prošlogodišnje, koja je bila veoma dobra.

"Ovo je i najava ovogodišnje, nadam se uspješne, berbe sa naših vinogorja, koja su u protekle tri godine imala izuzetan rod i za sada ne postoji nijedan faktor koji bi najavio da takva neće biti i 2018, tim prije što su početak ove rezidbe najavile i nove nagrade, poput najvećeg priznanja u Kini za najveći vinski brend. A kada dobijete takvo priznanje u najmnogoljudnijoj svjetskoj zemlji s najvećim rastom vinske kulture - to znači da i ovu godinu već sada možemo proglasiti velikom i uspješnom", dodao je Vukoje.

On objašnjava da je ove godine planiran izvoz od 45.000 boca samo na azijski kontinent, što ne znači da se to neće i povećati u toku godine, ali je limitirajući faktor što proizvodnja vina zavisi od roda grožđa, i to isključivo sa njihova dva lokaliteta, Zasad polje i Carski vinogradi, pa ako ova vinogorja rode dobro - i "Podrumi Vukoje" će imati toliko dobrog vina, koje im, prema Radovanovim riječima, nikada nije bio problem plasirati.

"Podrumi Vukoje" su i prošloj godini bili proglašeni najboljom vinarijom u jugoistočnoj Evropi, najbolji su bili i u Hrvatskoj i u Srbiji, i pored činjenice da je hercegovačko vinogorje malo i da se nakon rata smanjilo sa prijeratnih 5.000 hektara na 3.000.

To ipak, kako kaže Radovan Vukoje, ne znači da ne mogu davati vrhunska vina, jer se i njihovo bavljenje vinarstvom uvijek zasnivalo na kvalitetu, a ne na kvantitetu, što su i glavni preduslovi za bavljenje vinskim turizmom.

"Sve veći je broj takvih turista u Hercegovini koji žele da vide ovo naše kršno tlo, da se uvjere gdje i iz čega rastu ta naša najbolja grožđa za najbolja vina, pa je i ovo jedna dobra priča koja se naslanja na vinarstvo i, štaviše, vino je jedna od perjanica brzorastućeg turizma u Trebinju i čitavoj Hercegovini", objašnjava Vukoje.

On je podsjetio da je prošla godina, osim dobrog i kvalitetnog roda, imala i početak velike, višemilionske investicije za "Podrum Vukoje" - destilerija i uljara u jednom objektu čija je gradnja pri kraju, a nakon postavljanja mašina, odnosno najmodernijeg destilatora njemačke proizvodnje, u ovoj se godini očekuju i prvi destilati - lozova rakija, u koju se polažu tolike nade da će postati isti brend kao vina Vukoje.

Prvo maslinovo ulje

Na lokalitetu Zasad polje, pored vinograda se nalazi i maslinjak porodice Vukoje sa 1.000 stabala maslina.

"Već dvije godine cijedimo ulje i ono će, po prvim najavama, biti vrhunskog kvaliteta", kaže Radovan Vukoje, uz tvrdnju da je maslina jedna od kultura na kojoj u budućnosti treba najviše raditi i koja može donijeti izvanredne prinose i kao jedna od prepoznatljivih mediteranskih biljki donijeti dobre prihode.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti