U visokoregalnom Sprindovom skladištu: Roboti glavna radna snaga

06.05.2014. 13:15 / Izvor: COOLIN.BA
U visokoregalnom Sprindovom skladištu: Roboti glavna radna snaga

Iako upotreba visokosofisticiranih mašina budi asocijaciju na moderna postrojenja Japanu, Americi i ostalim razvijenim zemljama, i u Bosni i Hercegovini postoje primjeri korištenja ovih dostignuća tehnologije.

Da u Bosni i Hercegovini ima pozitivnih priča dokazuje i slijedeći prilog koji je snimljen u blizini Sarajeva. Radi se o objektu opremljenom modernim robotizovanim mašinama, a što može biti ilustracija uspjeha hrabrih poduzetnika kojih ima u našoj zemlji.

Iako upotreba visokosofisticiranih mašina budi asocijaciju na moderna postrojenja u Japanu, Americi i ostalim razvijenim zemljama, i u Bosni i Hercegovini postoje primjeri korištenja ovih dostignuća tehnologije.

U industrijskoj zoni u Rajlovcu pored Sarajeva nalazi se najmodernije visokoregalno skladište u ovom dijelu Evrope i vlasništvo je Sprinda koji je dio AS grupe iz Tešnja. U ovom objektu, na površini od sedam hiljada kvadratnih metara, glavna radna snaga je šest robotizovanih kranova. Roboti, napredni softver i ostali sistemi omogućuju brz prijem i otpremu robe, automatsku obradu podataka, praćenje isteka roka upotrebe robe, njeno čuvanje i svakojaku kontrolu.

Iako je čitavo skladište robotizovano i kompjuterizovano, zaposleno je 20-ak radnika koji uglavnom rade na održavanju sistema i robota.

Zadivljujuće kretnje robota i stanje unutra skladišta kontroliše video nadzor, tu je sistem zaštite od požara, fizička zaštita, čak 23 rampe za dovoz i odvoz robe, veliki parking, a objekat je oslonjen i na koridor 5C.

Sve ove činjenice o fascinantnom robotiziranom skladištu govore da u Bosni i Hercegovini ima pozitivnih privrednih priča koje treba ispričati kako bi, kao takve, bile motiv i inicijator šireg razvoja privrede naše zemlje.

Detaljnije u video prilogu.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti