U Vitezu dodijeljni certifikati bonitetne izvrsnosti najuspješnijim kompanijama

13.09.2018. 09:51 / Izvor: Akta.ba
U Vitezu dodijeljni certifikati bonitetne izvrsnosti najuspješnijim kompanijama
OTVORI GALERIJU

Analitičko bonitetna kuća Bisnode u surdnji s općinom Vitez jučer je u Etno selu Čardaci održala poslovni susret.

Analitičko bonitetna kuća Bisnode u surdnji s općinom Vitez jučer je u Etno selu Čardaci održala poslovni susret na temu bonitetna izvrsnost kompanija u Srednjobosanskom kantonu.

Bonitetna izvrsnost definira natprosječnu bonitetnu vrijednost poslovnog subjekata, a Certifikat bonitetne izvrsnosti kao međunarodno priznata potvrda ekonomske kvalitete poslovnog subjekta, certificirane kompanije svrstava u sam vrh domaćeg gospodarstva, stavljajući ih u ravnopravan položaj sa kompanijama iz EU, jer se pri ocjenjivanju primjenjuje ista metodologija i dokazani kriteriji kao u zemljama Europske unije. 

"Koliko su značajne kompanije koje nose bonitetnu izvrsnost, možda najbolje govori činjenica da samo 20% od ukupnog broja kompanija su bonitetno izvrsne. Tih 20% kompanija najčešće drži 80% gospodarstva svoje regije", kazala je Darija Marković, projekt koordinator analitičko bonitetne kuće Bisnode. 

Istaknula je da je sličan odnos i u ovom kantonu, s tim da općina Vitez je iznad pokazatelja prosjeka u odnosu na svoj kanton, ali i Bosnu i Hercegovinu. 

Damir Sokolović je u svom izlaganju predstavio gospodarstvo u Srednjobosanskom kantonu. Istaknuo je da skoro 30% od ukupnog broja aktivnih kompanija općine Vitez je bonitetno izvrsno, a one uprihoduju gotovo 80% od ukupnih prihoda i više od 90% ukupne dobiti općine, a upošljavaju 57% ukupnog broja uposlenih u općini, što je veći prosjek i u odnosu na BiH, a gotovo trećina kompanija sa zlatnim bonitetom u kantonu nalazi se u općini Vitez.

Načelnik općine Vitez Tomislav Bošnjak-Matić kazao je kako je u današnjem vremenu kada je sve globalizirano i kada biznis možete raditi s bilo koje točke na kugli zemaljskoj, jako važno da imate informaciju s kim ćete raditi. Naglasio je kako ljudi koji su vezani za biznis i gospodarstvo znaju da je izuzetno važno znati što i kako ćete raditi, te s kim ćete to raditi. "Informacija o tome koja je to firma pouzdana, koja je firma u fazi izvrsnosti, ima svoju cijenu, posebno je ta cijena važna u sferi uspješnog ili neuspješnog posla", istaknuo je Bošnjak-Matić.

Bonitetno izvrsne kompanije u SBK čine 23% ukupnog broja kompanija ovog kantona, ali zato ostvaruju 68% ukupnih prihoda i 72% ukupne neto dobiti, te zapošljavaju 57% od ukupnog broja zaposlenih u kantonu. 

Tijekom ovog poslovnog susreta kompanijama su dodijeljeni su Bisnode certifikati bonitetne izvrsnosti, kao međunarodno priznata potvrda ekonomskog kvaliteta kompanije, njezine izvrsnosti i sigurnosti u poslovanju. 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti