U Vukovarsku luku stigla oprema za Termoelektranu Stanari

21.01.2014. 09:48 / Izvor: eKapija.ba
U Vukovarsku luku stigla oprema za Termoelektranu Stanari

Oprema konstruktivno-kotlovskog postrojenja teška blizu 300 tona, za potrebe izgradnje Termoelektrae Stanari snage 300 megavata, juče je petovarena u Vukovarskoj luci, javlja ATV Banjaluka

Oprema konstruktivno-kotlovskog postrojenja teška blizu 300 tona, za potrebe izgradnje Termoelektrae Stanari snage 300 megavata, juče je pretovarena u Vukovarskoj luci, javlja ATV Banja Luka.

Prvi dio vanngabaritne opreme dopremljen iz Kine do Termoelektrane trebao bi stići u petak specijalnim drumskim transportom. U EFT grupi kažu da je ovo prva velika oprema koja je dopremljena od početka gradnje, a vrijedna je 1,3 miliona dolara.

"Vangabaritnih tereta će biti sedam-osam isporuka. To su glavni, vitalni dijelovi a najveći će biti stator generatora težak 270 tona. To će biti zahtjevan zadatak u transportnom smislu", kaže Predrag Cvetković, šef logistiike u EFT Grupi.

Zbog nestandardnih dimenzija, transport nove opreme u Termoelektranu Stanari pripremao se dva mjeseca.

"Moraćemo ukloniti dosta semafora, znakova, radi se čak i obilaznica oko jednog mosta zato što je previše nizak. Takođe, u Stanarima treba raskopati ulazak u elektranu, a u mjestu Rudanka su također proširivali raskrižje", kaže Ivan Rojnica, vođa odjeljenja drumskog prevoza u Zagrebtransu.

U Stanare je do sada dopremljeno 10.000 tona opreme standardnih dimenzija. Vangabaritna oprema biće dopremljena u Vukovarsku luku odakle će drumskim transportom biti prevezena do gradilišta u Stanarima.

Iako je deficitarna sa prostorom, pretovar velikih tereta ne predstavlja problem za luku, a Tomislav Mihaljević, direktor Luke Vukovar kaže da ovakih tereta imaju 5-6 puta godišnje.

"Ovi dijelovi koji su stigli odlaze sa sedam dana, dva će ići u direktnu, a dva u indirektnu manipulaciju. Problem jeste prostor, ali mi godinama radimo za Zagrebtransom tako da to nikad nije bio problem", navodi on.

U EFT Grupi navode da je planirano da se do gradilišta u Stanarima dopremi ukupno 60.000 tona opreme. Već sljedećeg mjeseca u Vukovarsku luku iz Kine preko luke Konstanca u Rumuniji biće dopremljen još dio kotla težak 180 tona vrijedan 4,5 miliona dolara.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti