U zadnje tri godine u Općini Novi Grad kreirano 3.500 novih radnih mjesta

06.11.2015. 07:50 / Izvor: Akta.ba

​Načelnik Općine Novi Grad Sarajevo Semir Efendić danas je sa saradnicima obišao gradiliša pet poslovnih objekata u poslovnoj zoni Rajlovac, gdje su u izgradnji objekti firmi Princess Tešanj, Cemal Šped, CTS, In time i Brojler.

Načelnik Općine Novi Grad Sarajevo Semir Efendić jučer je sa saradnicima obišao gradiliša pet poslovnih objekata u poslovnoj zoni Rajlovac, gdje su u izgradnji objekti firmi Princess Tešanj, Cemal Šped, CTS, In time i Brojler.

Radi se o budućim objektima različitih namjena kao što su proizvodnja, logistika, uslužne djelatnosti, trgovina, skladištenje itd. Ukupna vrijednost investicija za ovih pet gradilišta iznosi oko 20 miliona konvertibilnih maraka, a prostor koji će biti izgrađen prelazi 10.000 kvadrata. Firme, investitori navedenih objekata trenutno zapošljavaju oko 600 osoba, a nakon izgradnje objekata u planu je otvaranje novih 350 radnih mjesta.

Načelnik Efendić razgovarao je sa investitorima o trenutnim aktivnostima koje izvode, dinamici radova, počev od firme Cemal Šped, koja za desetak dana planira otvoriti novoizgrađeni objekat, pa sve do firme Brojler, gdje su tek izgrađeni temelji za proizvodno-poslovni pogon. Ove godine Općina Novi Grad je u saradnji sa JP Direkcijom za ceste FBiH završila i asfaltiranje Rajlovačke ceste koja prolazi kroz industrijsku zonu Rajlovac, a u toku su aktivnosti oko sanacije još jednog kraka u ulici Rajlovačka ceseta, gdje postoji problem sa vodovodnim cijevima.

"Općina Novi Grad je u protekle tri godine provodila brojene aktivnosti kada je u pitanju privreda. Poseban prioritet Služba za urbanizam dala je predmetima iz oblasti privrede u nastojanju da se što je moguće prije izdaju sve potrebne dozvole kada je u pitanju izgradnja koja će rezultirati novim zapošljavanjem. Također, kreditna linija koja je uspostavljena zajedno sa BBI bankom dala je značajne rezultate i do sada je u privredu plasirano više od 7 miliona maraka. Sve to je vjerovatno doprinjelo činjenici da je na teritoriji općine Novi Grad u protekle tri godine, prema zvaničnim podacima Službe za zapošljavanje Kantona Sarajevo otvoreno 3.500 novih radnih mjesta, što je 20 posto ukupnog rasta radnih mjesta u Federaciji BiH ili svako peto novo radno mjesto, što je zaista značajan uspjeh", kazao je načelnik Efendić.

Dodao je da je Općina Novi Grad veliko gradilište, grade se infrasturkturni, stambeni, ali i privredni objekti, u kojima će veliki broj naših građana naći svoje zaposlenje.

Firma Cemal Šped gradi prodajni objekat (salon namještaja), dok domaći brend mineralne vode tešanjski Princess gradi svoj skladišno-prodajni objekat, firma CTS gradi logistički terminal najsavremenije tehnologije, koji će biti na usluzi privredi cijelog Kantona Sarajevo i u kome će kada bude dovršen raditi oko 150 ljudi.

Firma In time se bavi specijaliziranim pošiljkama na domaćem i međunarodnom nivou, a u Rajlovcu gradi svoje sjedište i centar poslovnih operacija, dok firma Brojler gradi pogon za proizvodnju i preradu, u kojem će ova firma zaposliti novih 100 radnika.

Prema podacima Statističkog biltena JU Službe za zapošljavanje KS, u decembru 2012. godine, period koji se odnosi na vrijeme prije uvođenja mjera za podsticaj privredi, na području općine Novi Grad Sarajevo bilo je 22.260 zaposlenih i 20.257 nezaposlenih osoba. Do septembra 2015. godine bilježe se pozitivna kretanja, pa je tako u septembarskom izvještaju za 2015. godinu bilo 25.481 zaposlenih i 19.996 nezaposlenih osoba.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti