U zadruge učlanjeno samo pet odsto poljoprivrednika

25.01.2016. 08:36 / Izvor: SRNA
U zadruge učlanjeno samo pet odsto poljoprivrednika

U poljoprivredne zadruge u Republici Srpskoj učlanjeno je samo pet odsto poljoprivrednih proizvođača, iako je posredstvom zadrugarstva mnogo lakše plasirati proizvode na tržište.

U poljoprivredne zadruge u Republici Srpskoj učlanjeno je samo pet odsto poljoprivrednih proizvođača, iako je posredstvom zadrugarstva mnogo lakše plasirati proizvode na tržište, rečeno je u Resoru za pružanje stručnih usluga u poljoprivredi Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede.

Rukovodilac prijedorske kancelarije Resora za pružanje stručnih usluga u poljoprivredi Danijel Egić rekao je da je na području Srpske registrovano 347 poljoprivrednih zadruga od kojih su 104 aktivne.

"Zadruge u prosjeku imaju 31 zadrugara, s izuzetkom `Agrojapre` iz Donjih Agića koja ima 262 i `Agrosemberije` sa 173 zadrugara. One su ujedno i najveće poljoprivredne zadruge u Srpskoj", kaže Egić.

On je ukazao na značaj poljoprivrednih zadruga za organizovan nastup poljoprivrednih proizvođača, te napomenuo da se na ovim prostorima samo 3,5 odsto poljoprivrednih proizvoda trenutno plasira posredstvom zadruga.

"Posredstvom zadruga otkupljuje se 0,6 odsto kukuruza i znatno više duvana 28,64 odsto", istakao je Egić.

Egić kaže da poljoprivredne zadruge treba da budu organizatori poljoprivredne proizvodnje i da omoguće proizvođačima stručnu pomoć i podršku prilikom plasmana proizvoda.

On je naveo da resorno ministarstvo podržava zadruge odobravanjem sredstava za registraciju, za obrtna sredstva i za edukaciju.

"Osim toga, poljoprivredne zadruge imaju i status komercijalnog poljoprivrednog gazdinastva i u skladu s tim ostvaruju pravo na podsticaje", kaže Egić.

U Krupi na Uni je krajem 2013. godine uz podršku resornog ministarstva, osnovana Poljoprivredna zadruga "Podgorina", koja ima devet zadrugara ali još ne radi aktivno.

Do sada je za ovu zadrugu, uz pomoć Ministarstva, nabavljena sušara za voće kapaciteta 500 kilograma šljive, rehidrator šljive i mašina za vađenje košpica šljive.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti