U ZDK-u javna rasprava o nacrtima zakona o turizmu i boravišnoj taksi FBiH

07.03.2017. 08:35 / Izvor: Fena
U ZDK-u javna rasprava o nacrtima zakona o turizmu i boravišnoj taksi FBiH

Ovaj zakon je harmoniziran s drugim entitetom što stvara mogućnost jedinstvenog ekonomskog prostora.

Federalno ministarstvo okoliša i turizma i Ministarstvo za privredu Zeničko-dobojskog kantona organizirali su u Zenici javnu raspravu o Nacrtu zakona o turizmu Federacije BiH i Nacrtu zakona o boravišnoj taksi Federacije BiH, koja će poslužiti za izradu prijedloga oba nova zakona.

Nakon što su Predstavnički i Dom naroda Parlamenta Federacije BiH svojim zaključcima prihvatili nacrte zakona današnja uspješna javna rasprava ukazala je na brojne nedostatke i probleme važećeg zakona, te donijela nekoliko novih prijedloga koji će doprinijeti bržem razvoju turističke djelatnosti.

"Ovaj zakon je harmoniziran s drugim entitetom što stvara mogućnost jedinstvenog ekonomskog prostora. Također u sklopu ekonomskih reformi rasterećana je privreda, jer je ukinuta članarina privrednim subjektima od 0,5 posto. Ostala je samo boravišna taksa koja je raspoređena u najvećem dijelu lokalnim zajednicama, te po deset posto Kantonu i Federaciji. Smatrali  su da se boravišna taksa treba vratiti tamo gdje se i naplaćuje radi razvoja turističkih organizacija i razvoja specifičnih oblika turizma", kazala je za Fenu članica radne grupe za izradu prijedloga novih zakona Bisera Hotić.

Ono što je posebno važno spomenuti u primjeni budućih zakona je uvođenje elektronskih registara, kojim bi na federalnom nivou bio omogućen pristup svim zainteresiranim federalnim institucijama i svakog bi trenutka se moglo pristupiti svim podacima vezanim za turizam u Federaciji.

Posebna podrška data je ponovnom formiranju općinskih i gradskih turističkih zajednica, gdje su lokalne zajednice dale podršku razvoju turističke djelatnosti na lokalnom nivou. Na raspravi u Zeničko-dobojskom kantonu poseban interes za formiranje općinskih turističkih zajednica pokazali su predstavnici općine i poslodavaca Kaknja i Općine Visoko, koje žele da ostvare brži razvoj turističke ponude i proizvodnih djelatosti koja prate turističku privredu.

"Do sada su obavljene rasprave u Hercegovačko-neretvanskom i Bosanskopodrinjskom kantonu, gdje su uglavnom pozitivna iskustva, jer su javne rasprave protekle na zadovoljavajućem nivou. Glavne primjedbe su bile podijeljenje nadležnosti, odnosno da se nadležnosti kantona ubace u zakonsku regulativu", dodala je Hotić.

Na kraju javne rasprave u ZDK-u, Federalno ministarstvo okoliša i turizma pozvalo je sve zainteresovane subjekte iz oblasti turizma da učestvuju u javnoj raspravi o Nacrtu zakona o turizmu Federacije BiH i Nacrtu zakona o boravišnoj taksi Federacije BiH i da svoje primjedbe i sugestije u naredna tri mjeseca upute radnoj grupi koja će pripremiti prijedloge novih zakona.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti