Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

U ZDK uspješno proveden projekat poboljšanja poslovnog okruženja

10.04.2014. 09:17 / Izvor: eKapija.ba

Sumiranje urađenog u realizaciji projekta poboljšanja poslovnog okruženja koji se u proteklih godinu dana provodio u Zeničko-dobojskom kantonu bilo je temom sastanka koji je (08. 04. 2014.)  sa, predstavnicima organizacije IFC (Andrea Spear i Dejan Kavalec) održan u Vladi Zeničko-dobojskog kantona.

Ovaj projekat se provodi pod pokroviteljstvom ambasade Kraljevine Švedske i ureda švedske organizacije SIDA. Kako je već poznato, Zeničko-dobojski kanton je u realizaciji  projekat postigao niz rezultata koji su bili cilj svih napora učinjenih od strane kantonalne administracije u protekloj godini. Naime, kako bi se olakšao razvoj poslovanja preduzeća,kako malih i srednjih tako i domaćih i stranih kompanija, Vlada Kantona naložila je promjene u čak 215 od ukupno 225 procedura koje se poduzimaju u različitim ministarstvima prilikom kontakta sa privrednim društvima i fizičkim licima.

Kako je istaknuto na sastanku koji je prvenstveno imao za cilj da se analiziraju efekti urađenog,  rezultati projekta su najizraženiji u smanjenju troškova kod dobijanja raznih dozvola, odobrenja, rješenja kao i broju dokumenata potrebnih da se završe određene procedure te u smanjenju rokova potrebnih za rješavanje predmeta, čime su ukupno poboljšane usluge Zeničko-dobojskog kantona u svim njegovim organizacionim dijelovima i u cjelini povećana efikasnost u izvršavanju ove vrste poslova. Za brojna preduzeća i poduzetnike skraćenje procedura, ukidanje taksi i brojne druge mjere koje je Vlada Kantona poduzela kako bi olakšala poslovanje privrednicima, ovo je značilo vidljive uštede ne samo u vremenu već i sredstvima nego  i u poboljšanju poslovanja preduzeća. Uz to, radne grupe iz ministarstava uradile su jedinstvene obrasce za sve procedure koje su sada objedinjene u formi elektronskog registra i mogu se veoma jednostavno dobiti na  web stranici ili u Službi  protokola Kantona.

Andrea Spear, savjetnica IFC-a, kazala je ovom prilikom da je zadovoljna urađenim u ovom Kantonu jer su poduzete mjere efikasne i daju vidljive rezultate. Ona je pohvalila napore kantonalne administracije da se stvore potpuno novi načini rješavanja predmeta putem jedinstvenih obrazaca, ali i potez Vlade Kantona da smanji ili potpuno ukine pojedine takse koje predstavljaju prihode Kantona. Ovim je Vlada smanjujući vlastiti prihod omogućila uštede troškova preduzećima, kompanijama i poduzetnicima općenito.

Ovaj projekat se provodi se u okviru regulatorne reforme u BiH koja se, u organizaciji IFC-a provodi još od 2007. godine. Cilj regulatorne reforme je povećanje efikasnosti organa uprave na svim nivoima, od općina do države BiH. Na području Zeničko-dobojskog kantona projekat regulatorne reforme realizovan je u Općini Tešanj, a u toku je njegova implementacija u općinama Zenica i Visoko. U narednom periodu, projekat će biti proveden i u ostalih devet općina Zeničko-dobojskog kantona.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti