U Zenici napravljen iskorak u poboljšanju privrednog ambijenta

19.11.2021. 12:42 / Izvor: Fena
Zenica

Djelatnosti koje dominiraju su trgovina na veliko i malo, prerađivačka industrija, zatim stručne, naučne i tehničke djelatnosti te građevinarstvo.

Gradsko vijeće Zenica danas je na sjednici usvojio Informaciju o stanju privrede i zapošljavanja na području Grada Zenica za period 2019 - 2020. godine.

Informacija sadrži statističke pokazatelje koji se odnose na kretanja prosječnog broja zaposlenih i nezaposlenih, starosnu strukturu nezaposlenih, broj privrednih subjekata, obrazovne institucije, obrte te prosječno kretanje visine plaća i penzija.

U posmatranom periodu zabilježen je porast broja zaposlenih i pad broja nezaposlenih. 

Na sjednici je predstavljeno stanje popunjenosti Poslovne zone Zenica 1, raspoloživost slobodnih površina, kao i izvršena ulaganja u ovu zonu te je istaknut i blagi porast broja aktivnih privrednih subjekata.

Djelatnosti koje dominiraju su trgovina na veliko i malo, prerađivačka industrija, zatim stručne, naučne i tehničke djelatnosti te građevinarstvo.

U 2020. godini u Gradu Zenica evidentirano je 1.084 registrovanih privrednih subjekata i 2.228 obrta.  

"Gradsko vijeće Zenica podržalo je Prijedlog izmjena i dopuna budžeta Grada Zenica za 2021. godinu, a kao razlozi navedeni su privredna kretanja koja su prouzrokovana pandemijom koronavirusa odnosno padom priliva prihoda i primitaka u budžet Grada Zenica, zatim usklađivanje poreznih prihoda s revidiranom projekcijom koje je sačinilo Federalno ministarstvo finansija u oktobru ove godine, koja predviđa uvećanje prihoda od indirektnih poreza za 20 posto u odnosu na ostvarenje prethodne godine te povećanje poreza na dohodak za 3,5 posto u odnosu na raniju projekciju", saopćeno je iz Gradskog vijeća Zenica. 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti