U Zenici održana javna tribina "Mapa puta – proces ukidanja viznog režima za građane BiH"

29.10.2008. 09:13 / Izvor: Fena
U Zenici održana javna tribina 'Mapa puta – proces ukidanja viznog režima za građane BiH'

Evropski pokret u BiH uz pomoć Općine Zenica 28.10.2008. godine je u Zenici organizovao javnu tribinu "Mapa puta - proces ukidanja viznog režima za građane BiH".

Glavni uvodničar na dobro posjećenoj tribini bio je Imre Varga, ambasador Republike Mađarske u BiH.

"Mađarska ima jasan i jednostavan stav po pitanju bezviznog režima za građane BiH. Kao članica Evropske unije zagovornici smo da što prije dođe do bezviznog režima i s BiH. To se odnosi na sve države zapadnog Balkana", izjavio je ambasador Varga.

Mađarska, dodao je on, aktivno pomaže nadležnim organima u bh. vlastima da BiH što prije i što uspješnije udovolji svim zahtjevima koji su sadržani u Mapi puta.

"Prema našem mišljenju BiH za sada vrlo dobro izvršava preuzete obaveze i postoje izgledi da BiH do kraja godine izvrši obaveze iz Mape puta, što je preduslov za bezvizni režim", rekao je između ostalog na tribini "Mapa puta - proces ukidanja viznog režima za građane BiH" Imre Varga, ambasador Republike Mađarske u BiH.

Među gostima javne tribine bili su Miralem Galijašević, premijer Zeničko-dobojskog kantona (ZDK), Husejin Smajlović, načelnik Općine Zenica i brojni drugi predstavnici izvršne i zakonodavne vlasti Zenice i ZDK-a.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti