U Zenici održana obuka u vezi s provođenjem zahtjeva sistema HACCP

16.12.2009. 10:01 / Izvor: Fena
U Zenici održana obuka u vezi s provođenjem zahtjeva sistema HACCP

Švedska organizacija SWEDAC u saradnji sa Zavodom za javno zdravstvo Zeničko-dobojskog kantona i Veterinarskim zavodom ZDK organizirala je 15.12.2009. godine obuku u vezi s provođenjem zahtjeva sistema HACCP.

Švedska organizacija SWEDAC u saradnji sa Zavodom za javno zdravstvo Zeničko-dobojskog kantona i Veterinarskim zavodom ZDK organizirala je 15.12.2009. godine obuku u vezi s provođenjem zahtjeva sistema HACCP - Analiza rizika i kontrolnih kritičnih tačaka radi proizvodnje sigurne hrane.

Cilj obuke, čiji je domaćin bilo Ministarstvo za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu ZDK, jest podizanje svijesti o značaju sigurnosti hrane i uvođenju sistema samokontrole u svrhu zaštite zdravlja stanovništva, smanjenje šteta državi i pojedincu te održavanje povjerenja u fer međunarodnu trgovinu hranom.

"BiH kasni s implementacijom HACCP principa, koji proizilaze iz obaveza iz Zakona o hrani koji je donesen 2004. godine. Potrebno je mijenjati koncept na način da sistem pređe s kontrole finalnog proizvoda na kontrolu svih postupaka, od faze primarne sirovine do konačnog proizvoda", izjavio je Mario Perc, nacionalni menadžer projekta.

Učesnici skupa bili su predstavnici Ureda za veterinarstvo BiH, Instituta za akreditiranje BiH, Uprave za inspekcijske poslove FBiH, Udruženja za razvoj organske proizvodnje u BiH, kao i proizvođači i prerađivači hrane.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti