U Žepču promovirano 12 poslovnih ideja mladih poduzetnika

28.11.2018. 08:49 / Izvor: Akta.ba
U Žepču promovirano 12 poslovnih ideja mladih poduzetnika

Tijekom projekta uspostavljen je mentorski klub u kojem je trenutno 11 mentora iz cijele Bosne i Hercegovine.

U prelijepom ambijentu motela California Žepče upriličena je promocija pobjedničkih poslovnih ideja mladih poduzetnika iz općina Žepče i Gračanica te uručene nagrade za najbolje timove i  certifikati  za 18 sudionika Start up akademija u Žepču i Gračanici.

Pobjednici Start up akademije u Žepču su Dijana Jelić sa biznis idejom „2.MAMA“ i Nikolina Martinović za biznis ideju „Nina Make-up Atrist“, dok su pobjednici Start up akademije Gračanica mladi budući poduzetnici Kenan Mehić i Kerim Grbić sa svojom idejom „AquaFarm“ i   Sabina Đulić i Dino Hadžiavdić  sa  biznis ideju pod nazivom „MIS tekstil“.

Događaj je organizirala Razvojna agencija Žepče koja je prethodnu godinu dana zajedno sa općinom Gračanicom kao partnerom na projektu, provodila aktivnosti na povećanju mogućnosti zapošljavanja mladih osoba, i podizanju svijesti o koristima samozapošljavanja kroz osmišljene instrumente za razvoj poslovnih modela kao i kreiranje inovativnih modela audiovizualnog i tiskanog promo materijala za privlačenje domaćih i ino ulagača i informiranje mladih nezaposlenih osoba o prilikama u poduzetništvu.

U ime domaćina Općine Žepče obratio se općinski načelnik Mato Zovko koji je naglasio važnost razvijanja poduzetničkog duha i svijesti o važnosti pro aktivnosti u društvu i na tržištu rada od najranijih dana kod mladih ljudi, te naglasio da Općina Žepče već duže vrijeme podržava i potiče samozapošljavanje, prvenstveno mladih i žena, pružajući im i svaku drugu pomoć kako bi opstali u svome biznisu.

Ispred općine Gračanica govorio je Nihad Krajnović, predsjedavajući Općinskog vijeća Gračanica, a ispred implementatora EU ProLocal projekta Njemačke organizacije za međunarodnu suradnju GIZ obratio se Gligor Stojkov.

Sve prisutne pozdravila je i direktorica Razvojne agencije Žepče Branka Janko koja je i prezentirala ostvarene rezultate projekta „Povećanje razvojnih potencijala kroz uvođenje instrumenata koji potiču poduzetništvo, međuopćinsku suradnju i nova ulaganja“. Naglasila je da su kroz partnerstvo i međuopćinsku suradnju općine Žepče i Gračanica uspjele razviti strukturiran proces za pokretanje biznisa kroz alate za podršku samozapošljavanju i vođenju start up-a, a to je edukativno – mentorski program Start up akademija koji sadrži sedam različitih tema neophodnih za razvoj start up biznisa s praktičnim vježbama i iskustvima mentora s konkretnim biznisima.

Tijekom projekta uspostavljen je mentorski klub u kojem je trenutno 11 mentora iz cijele Bosne i Hercegovine. Također, kreiran je „one stop shop“ audio vizualni on line i tiskani materijal za obje općine koji će biti korišten za privlačenje novih investicija.

U sklopu konferencije prezentirane su četiri pobjedničke poslovne ideje iz Žepča i Gračanice, kao i poslovne ideje koje su članovi komisije ocijenili s najvišim ocjenama i to poslovna ideja „TIM ZA SVE“ koji su osmislile Adisa Spahić  i Mirsada Mehić, kao i poslovna ideja „Knjigovodstvo u džepu“ čiji su kreatori Edin i Selveta Šehić i Emina Šarić.

Kao završna aktivnost konferencije održana je panel diskusija na temu „Putokaz za poduzetništvo“ gdje su sudjelovali Sabina Spahić, vlasnica/direktorica LS-ECON d.o.o Žepče, Almir Šećić, rukovoditelj podružnice Velbos Žepče, Harun Rešidbegović, direktor „ITEONTECH“ d.o.o. Gračanica, Nerminka Hodžić, direktorica “Anarea” d.o.o. Gračanica i Goran Dodig, INTERA tehnološki park Mostar.  

Tijekom završne konferenciju kojoj je nazočio značajan broj predstavnika institucija sa općinske razine Žepče i Gračanica kao i sa razine Kantona i Federacije BiH, te predstavnika privatnog sektora, podijeljene su zahvalnice mentorima, članovima Komisije za odabir najboljih ideja kao i zahvalnice institucijama i pojedincima koji su pomogli realizaciju projekta, općinama Žepče i Gračanica, GIZ-u, Birou rada Žepče i JU Zavod za zapošljavanje Zeničko-dobojskog kantona.

Projekt “Povećanje razvojnih potencijala kroz uvođenje instrumenata koji potiču poduzetništvo, međuopćinsku suradnju i nova ulaganja” je financirala Europska unija kroz EU ProLocal – zajednički program Europske unije i Vlade Njemačke za lokalnu samoupravu i ekonomski razvoj u BiH kojeg implementira GIZ. Opći cilj projekta je pridonijeti većem sudjelovanju lokalnih zajednica/općina u sprječavanju odljeva mozgova iz BiH, stvaranjem uvjeta za veći aktivizam mladih i (samo)zapošljavanje kroz poticanje poduzetništva, te poticanje i stvaranja povoljnijeg poslovnog ambijenta za privlačenje investicija i pozitivne slike o mogućnosti ulaganja na ove prostore. Ukupna vrijednost projekta je 161.361,5 KM, od čega donator financira 80% tj. 129.899,2 KM.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti