al
U Živinicama počinje proizvodnja dijelova za elektrogeneratore

Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

U Živinicama počinje proizvodnja dijelova za elektrogeneratore

09.01.2019. 13:22 / Izvor: Akta.ba

U Poslovnoj zoni Ciljuge II u Živinicama krajem mjeseca bi trebala krenuti proizvodnja dijelova za elektrogeneratore koji će se prodavati u Americi.

Načelnik Općine Živinice Samir Kamenjaković za poslovni portal Akta.ba je kazao kako se radi o američko-njemačkoj korporaciji Hennig koja je prije nekoliko mjeseci pokrenula kompaniju Hennig BH.

Posao u ovoj kompaniji bi trebalo dobiti između 80 i 100 ljudi koji će raditi u dvije ili tri smjene. Jedna grupa inženjera je uspješno završila obuku, dok je druga na obuci.

Ukoliko se sve bude odvijalo prema planu, načelnik pojašnjava, kako će investitor kupiti dodatnih 20 do 30 dunuma zemljišta gdje će izgraditi jedno veće postrojenje.

"Testno će se raditi godinu-dvije kako bi provjerili funkcionira li sve. Kasnije bi preselili proizvodnju iz drugih zemalja u BiH, povećali broj zaposlenih između 300 i 400 radnika", rekao je Kamenjaković.

On dodaje da je sjedište tvrtke Hennig u Rockfordu u američkoj saveznoj državi Illinois, dok proizvodnju ima u Češkoj Republici, Velikoj Britaniji, Brazilu, Indiji, Japanu, Meksiku, Južnoj Koreji i Francuskoj.

E. Ko.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Ostale vijesti iz rubrike

Vijesti