Ublažavanje ekonomskih posljedica: Općina Jajce nizom odluka pomogla privredi

11.09.2020. 09:47 / Izvor: Akta.ba
Ublažavanje ekonomskih posljedica: Općina Jajce nizom odluka pomogla privredi

Na račune privrednih subjekata, za više od 280 uposlenih, uplaćeno je 287.042,00 KM za subvencioniranje najniže neto plate.

U cilju pomoći privrednim subjektima na području općine Jajce i ublažavanja ekonomskih posljedica izazvanih pandemijom COVID-19, Općina Jajce uplatila je gotovo 300 hiljada KM za 116 poslovnih subjekata za isplatu minimalne plaće za gotovo 300 uposlanika za period od dva i po mjeseca.

Iz Općine su za Akta.ba kazali da su početkom mjeseca jula na račune privrednih subjekata koji su aplicirali na Javni poziv za dodjelu finansijskih sredstava privrednim subjektima u cilju ublažavanja negativnih ekonomskih posljedica izazvanih pandemijom COVID – 19 koji je raspisala Općina Jajce uplaćena su sredstva iz Budžeta općine.

“116 privrednih subjekata ostvarilo je ovo pravo u skladu sa Odlukom Općinskog vijeća Jajce kojom se definišu mjere ublažavanja negativnih ekonomskih posljedica za privredne subjekte - privredna društva i samostalne poduzetnike, koji posluju na području općine Jajce, a kojima je naredbama Federalnog štaba civlne zaštite obustavljen rad”, kazali su iz Općine.

Na račune privrednih subjekata, za više od 280 uposlenih, uplaćeno je 287.042,00 KM  za subvencioniranje najniže neto plate za period od 15.3.2020. godine do 31.5.2020. godine definisane Općim kolektivnim ugovorom u iznosu od 406,00 KM po uposlenom.

Podsjećamo, pravo na korištenje mjera ublažavanja negativnih ekonomskih posljedica ostvarili su oni privredni subjekti koji u periodu od 18.3.2020. do 31.5.2020. godine nisu odjavljivali poslovnu aktivnost, niti odjavljivali uposlene.

Iz mjera podrške izuzete su sportske kladionice i poslovni subjekti čija djelatnost obuhvata igre na sreću.

Odlukom o ublažavanju negativnih ekonomskih posljedica predviđeno je i oslobađanje plaćanja komunalnih naknada, te oslobađanje od plaćanja naknada za zakup poslovnih prostora i javnih površina u vlasništvu Općine Jajce i primjenjivat će se za period od 18.3.2020. do 31.5.2020. godine.

Također, Odlukom je predviđeno oslobađanje od plaćanja naknade za zauzimanje javnih površina, zakupnina sajamskih kućica i poslovnih prostora u vlasništvu Općine Jajce.

Privredni subjekti koji zauzimaju javnu površin, ljetne bašte i koji koriste sajamske kućice biće oslobođeni plaćanja za period sezone od 1.5. do 30.9.2020. godine.

Privredni subjekti koji zauzimaju javnu površinu, kiosci osobađaju se plaćanja 50 posto iznosa godišnje zakupnine, kao i privredni subjekti koji imaju sklopljen ugovor o najmu poslovnih prostora u vlasništvu Općine.

I.R.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti