Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

Ubrzati gradnju glavnih saobraćajnica

01.07.2020. 11:11 / Izvor: Akta.ba

Na incijativu premijera Kantona Sarajevo Marija Nenadića, održan je radni sastanak sa načelnikom općine Novi Grad Semirom Efendićem. U radu ovog sastanka aktivno su, pored premijera Nenadića, sudjelovali i ministar saobraćaja Adi Kalem, direktor Zavoda za izgradnju KS Mirza Hulusić i direktor Direkcije za puteve Selmir Kovač. Teme sastanka bile su izgradnja IX, V i XII transverzale te južne longitudinala, kao i  o problemi saobraćaja u mirovanju na području ove općine.

Dogovoreno je, kada je riječ o  IX transverzali, da se ubrzaju aktivnosti vezane za početak gradnje kružnog toka, kod  Sportskog centra „Safet  Zajko“.

„Izgradnja ovog kružnog toka je već ugovorena, projekt je vrijedan 15 miliona KM. Već je utrošeno 10 miliona KM, a u narednom periodu treba ubrzati radove planirane da se finansiraju iz preostalog neutrošenog dijela sredstava”, istakao je premijer Nenadić.

Dodao je da je za nastavak radova potrebno riješiti isplatu naknade za izmještanje 19 objekata koji se nalaza na tom dijelu trase ove saobraćajnice. Najavio je i da će u narednih sedam dana biti nastavljeni dogovori, kako bi se sačinile završne procjenu i poduzele druge neophodne radnje za rješavanje pomenutog pitanja.

Na sastanku je zaključeno da će Vlada KS u julu mjesecu pripremiti odluku i proslijediti  Skupštini na razmatranje i usvajanje kako bi se ubrzali svi ovi procesi.

Kada je riječ V transverzali, razgovaralo se o pokretanju novog projekta, a to je saobraćajni spoj sa južnom longitudinalnom, kod zgrade BOSMAL-a.  

Do septembra je potrebno pripremiti projektnu dokumentaciju vezanu za početak  gradnje XII transverzale kod Međunarodnog aerodroma Sarajevo, jedan je od zaključaka sa ovog sastanka.  

Kako su istakli predstavnici Općine Novi Grad, osnovni problem saobraćaja u mirovanju u njihovoj općini jeste nedefinisan vlasnički status kolektivnih garaža, što dovodi do brojnih problema vezanih za njihovo održavanje i upravljanje. Iz tog razloga, zaključeno je da će se sa nadležnim strukturama Kantona, Grada i Općine pokrenuti aktivnosti na rješavanju ovog pitanja.

U narednoj sedmici nastavit će se dogovori Kantona i Općine vezano sa gore spomenute projekte.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti