Ubrzati izvoz roba koje podliježu fitosanitarnoj inspekciji

13.07.2020. 15:03 / Izvor: Akta.ba
Ubrzati izvoz roba koje podliježu fitosanitarnoj inspekciji

Košarac je informisao je Vranješa da poljoprivredni proizvođači iz BiH imaju problem u vezi sa izvozom roba koje podliježu fitosanitarnoj inspekciji.

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Staša Košarac razgovarao je danas telefonom s ambasadorom BiH u Hrvatskoj Aleksandrom Vranješom o problemu s kojim se suočavaju poljoprivredni proizvođači iz BiH prilikom izvoza svojih proizvoda u zemlje EU.

Košarac je informisao je Vranješa da poljoprivredni proizvođači iz BiH imaju problem u vezi sa izvozom roba koje podliježu fitosanitarnoj inspekciji nadležnih organa u Hrvatskoj, a koji se tiču radnog vremena fitosanitarnih inspektora na graničnim prelazima Stara Gradiška i Nova Sela, te broja graničnih prelaza sa Hrvatskom na kojima se može vršiti promet bilja, biljnih proizvoda i drugih roba koje podliježu nadzoru fitosanitarne inspekcije.

Poljoprivredni proizvođači zahtijevaju da se produži dnevno radno vrijeme i omogući rad subotom fitosanitarnim inspektorima na pomenutim graničnim prelazima, kako bi svježi proizvodi stigli do krajnjih kupaca u što kraćem vremenskom roku zbog kvarljivosti i slabljenja kvaliteta, a što sadašnje radno vrijeme fitosanitarnih inspektora na pomenuta dva granična prelaza onemogućava.

Košarac je podsjetio da je u prethodnom periodu održan niz sastanaka svih nadležnih institucija u BiH i udruženja poljoprivrednih proizvođača koji su izvozno orjentisani, te da je nakon detaljnih analiza konstatovano da je problem  izazvan novom evropskom legislativom koja definiše službene kontrole i zaštitu zdravlja bilja čime je predviđen fitosanitarni pregled za biljne kulture i robu koja prethodno po ovom osnovu nije pregledavana od strane fitosanitarne inspekcije. Time se povećao broj fitosanitarnih pregleda i stvorile gužve na graničnim prelazima, a što opet uzrokuje probleme na koje su ukazala udruženja poljoprivrednih proizvođača.

Košarac je upoznao ambasadora Vranješa da je uputio zahtjev nadležnim organima Hrvatske da obezbjede nesmetani protok roba produženjem dnevnog radnog vremena i rad subotom fitosanitarnih inspektora na pomenutim graničnim prelazima, saopćeno je iz Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH. 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti