Ucjene se nastavljaju: Prepolovljena isporuka gasa za Sarajevo

30.03.2018. 10:31 / Izvor: Faktor
Ucjene se nastavljaju: Prepolovljena isporuka gasa za Sarajevo

Isporuka gasa za Sarajevo od danas je smanjena za polovinu, saopćeno je iz kompanije Sarajevogas Istočno Sarajevo.

Isporuka gasa za Sarajevo od danas je smanjena za polovinu, saopćeno je iz kompanije Sarajevogas Istočno Sarajevo. Razlog je, kako je navedeno, u dopisu upućenom BH Gasu, obnova ventila na bloku u Snagovu, na kojima je uočeno veće curenje gasa.

"Smanjenje transportovanih količina se vrši u svrhu sanacije i moguće je da dođe i do potpune obustave transporta prirodnog gasa", navodi se u ovom dopisu Sarajevogasa iz Istočnog Sarajeva.

U nastavku dopisa se još jednom navodi mogući prekid isporuke ovog energenta, ali se više nigdje ne spominje bilo kakav kvar. Govori se isključivo o novoj cijeni transporta gasa za Sarajevo kroz gasovod kojim upravlja Sarajevogas iz Istočnog Sarajeva. Tačnije, govori se o neprihvatanju uprave BH gasa na nove cijene transporta koje je odredila Regulatorna komisija za energetiku RS-a, a prema kojoj bi nova cijena, umjesto dosadašnjih 650.000 KM trebala iznositi 1,2 miliona maraka godišnje, odnosno skoro pa dvostruko više.

"Neprihvatanjem cijene transporta prirodnog gasa, odnosno Protokola od BH-Gasa preduzeće Sarajevogas a.d. je dovedeno u ozbiljnu situaciju gdje je prisiljeno da obustavi daljnji transport prirodnog gasa dok se ovaj problem ne riješi", ističe se, između ostalog, u ovom dopisu.

"Tačno je da je smanjen dotok gasa za Sarajevo, ali se ovdje radi o klasičnoj ucjeni, a navodno curenje gasa na ventilima u Snagovu je samo izgovor. Sarajevogas Istočno Sarajevo na ovaj način sada želi da iznudi dodatnih milion KM, koje bi BH Gas trebao retroaktivno platiti za 2015, 2016. i 2017. godinu. Nedavno je postignut kompromisni dogovor o novoj cijeni transporta između BH Gasa i Sarajevogasa Istočno Sarajevo, koji podrazumijeva da se nova cijena, koja bi umjesto 1,2 miliona KM trebala iznositi oko milion maraka, obračunava od 1. januara ove godine. Međutim, na ovaj način kompanija iz Istočnog Sarajeva pokušava prinuditi BH Gas da plati i taj milion maraka za prethodne tri godine", kazali su nam naši izvori bliski gasnom sektoru u BiH, dodavši kako nisu tačni navodi iz dopisa da BH Gas nije pristao na povećanje cijena transporta.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti