Udruge upozoravaju na potrebu boljeg poslovnog okruženja u FBiH

25.06.2018. 12:52 / Izvor: Akta.ba
Udruge upozoravaju na potrebu boljeg poslovnog okruženja u FBiH

Iz udruga navode kako se Vlada Federacije obvezala i reformskom agendom da će do srpnja ove godine uspostaviti jednošalterski sustav registracije poslovnih subjekata.

Udruženje za poduzetništvo i posao LiNK Mostar i "Nezavisni biro za razvoj" (NBR) Gradačac, kao i predstavnici "LedNet" mreže ukazali su danas u Mostaru na potrebu boljeg poslovnog okruženja za privrednike.

Tokom press konferencije «Boljim poslovnim okruženjem do više radnih mjesta» predstavnici privrednika i nevladinog sektora upoznali su javnost o aktivnostima koje su pokrenute s ciljem ukazivanja na potrebu unaprijeđenja ambijenta u kojem posluju privrednici.

"BiH se nalazi na na 175 mjestu, od 189 zemalja, po pitanju lakoće pokretanja poslovanja. Još se težim čini očuvanje opstanka postojećih preduzeća zbog loših zakonskih rješenja koja ne motiviraju i ne podržavaju privrednike", rekao je dans Tomislav Majić, predsjednik Udruženja LINK Mostar.
Cilj danasnjeg obraćanja javnost je da se javno upozori na činjenicu da Federacija BiH znatno kasni u procesu reforme registracije preduzeća, zbog čega je potrebno dodatno podsjetiti parlament i nadležna ministarstva da su obećali da će ubrzati donošenje izmjena Zakona o privrednim društvima.

Majić je rekao i da se Vlada FBiH obaveza Reformskom agendom da će do jula 2018. godine uspostaviti jednošalterskim sistem registracije poslovnih subjekata (One stop shop), slično kao u Republici Srpskoj, ali to nije učinila do sada. On je izrazio nezadovoljstvo radom vlade i dodao da je to "vlada koja se bavila samo politikom, ali nedovoljno i ekonomijom". 

Pomoćnica ministra energije, rudarstva i industrije FBiH Jasmina Pašić kazala je kako uspostava jednošalterskog sistema registracije podrazumijeva izmjenu i dopunu niza zakona i podzakonskih akata, između ostalog, Zakona o gospodarskim društvima, te da ne zna kada će Parlament usvojiti predložene izmjene zakona.

Predsjednik Udruženja LiNK Mostar Tomislav Majić naglasio je da bi rži postupak registracije preduzeća, smanjenje finansijskih troškova registracije i ukidanje parafiskalnih nameta od strane svih nivoa vlasti, značajno doprinijelo da se zadrže mladi ljudi s dobrim idejama i da se unaprijedi poslovanje malih i srednjih privrednika.

Da bi preduzeće nesmetano obavljalo djelatnost neophodno je da se pridržava preko 20 zakona vezanih za plaćanje raznih fiskalnih i parafiskalnih obaveza i oko 30 zakona kojima su, ako ih se ne pridržava, predviđene kaznene odredbe, rečeno je na konferenciji za medije održanoj u Mostaru.

Press konferenciju su organizirali Udruženje "Nezavisni biro za razvoj" (NBR) Gradačac i Udruženje za poduzetništvo i posao "Link" Mostar" u sklopu CSSP programa kojeg podržava USAID.

U sklopu zagovaračkog projekta, LEDnet mreža je uspostavila on line registar parafiskalnih nameta i bazu prepreka koje sprječavaju razvoj poslovnog okruženja na web platformi  www.poslovnookruzenje.ba 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti