Udružen prehrambeni sektor može zadovoljiti zahtjevno EU tržište

12.02.2018. 12:50 / Izvor: Akta.ba
Udružen prehrambeni sektor može zadovoljiti zahtjevno EU tržište
OTVORI GALERIJU

Današnji okrugli stol je organizovan na zajedničku inicijativu BBI VIP Business Cluba, Adriatic Groupe, AS Group i kompanije Bingo.

"Kako povećati konkurentnost bh. proizvoda na tržištu", tema je današnjeg okruglog stola koji se održao u Sarajevu.

Okrugli sto kako je istaknuto se održava u cilju razmjena iskustava sa tržištem EU, te pružanje ključnih smjernica izvoznicima iz prehrambenog sektora.

Amer Bukvić, direktor BBI banke, istakao je da u vrijeme kada potražnja za hranom raste, eksponencijalno razvoj poljoprivredne proizvodnje je ključan za opstanak i predstavlja središte novih i dinamičnih tržišta.

Naveo je kako od 2007. godine BBI pokušava da bude podrška poljoprivrednim proizvodačima osiguravajući jeftinije izvore finasiranja, nalazi nova tržišta za izvoz i dovodi investitore u ovaj sektor.

Pojasnio je kako između ostalog, pripremajući se za Sarajevo Business Forum žele da vide šta je to što je strateški interes za bh. proizvodače, koja vrsta podrške je potrebna.

"Cilj je i da vidimo da li da idemo u nove investitore van regiona,  na koji način možemo da se okupimo i izađemo na tržišta jači, koji su to kanali da dođemo do EU tržišta i ostvarimo izvoz, koji su to naše jake grupe koji su postigli već rezultate, koji je način da dignemo poljoprivrednu proizvodnju u BIH", rekao je Bukvić, te dodao kako kao rezultate današnjeg okruglog stola će imati vodiće za male proizvođače na koji način mogu doći do tržišta EU, kao i donošenje smijernica vlasti kako bi ojačali izvoz bh. proizvođačima.

Naglasio je da zajedničkim snagama i zajedničkim nastupom prema tržištu EU mogu mnogo uraditi.

O tome kako učiniti bh. prehrambene proizvode konkurentnim na EU tržištu, te o zahtjevima pojedinačnih tržišta i preporukama domaćim proizvodačima govorio je Amer Bekić, direktor Adriatic Group iz Beča.

Kazao je kako vjeruje da će današnji okrugli stol imati dobre efekte u cilju povećanja konkurentnost bh. prehrambenih proizvoda na zahtjevnim EU tržištima.

"Adriatic Group je najveći uvoznik hrane s podučja zapadnog Balkana u zemlje EU. Nadam se da ćemo kroz naše partnerstvo na EU tržištima otvoriti nove izvozne perspektive bh. kompanijama koje su spremne na izazove evropskog tržišta", kazao je Bekić.

Vedad Halilović, direktor izvoza AS Holdinga kazao je kako grupacija u kojoj radi izvozi u 28 država svijeta od SAD-a, EU do Australije.

"Naš najveći partner je Adriatic Group sa kojom imamo odličnu saradnjuna području EU", kazao je Halilović, dodajući kako je promet Holdinga u prošlog godini veći od 350 miliona maraka, a 20 posto od ovoga se navodi odnosi na izvoz.

Dodaje kako su zadovoljni prošlom godinom i očekuju u tekućoj godini još bolje rezultate. Kao recept uspjeha navodi odgovornost prema EU tržištu, kvalitet i cijenu.

Rusmir Hrvić, predsjednik uprave AS Group, izrazio je značaj učešća na EU tržištu, te dodao kako je EU naše najznačajnije tržište.

"Vjerujem da će nadležne institucije prepoznati te potencijale i donijeti odgovarajuće zakone, mjere i odluke koje će biti usmjerene na povećanje razine konkurentnosti prehrambene industrije, sa fokusom na plasman domaćih brendova na tržište susjedne EU", kazao je Hrvić.

Današnji okrugli stol je organizovan na zajedničku inicijativu BBI VIP Business Cluba, Adriatic Groupe, AS Group i kompanije Bingo.

E.Ko.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti