Udruženja poslodavaca FBiH pozvalo sindikate na nastavak pregovora o GKU

19.01.2018. 13:23 / Izvor: Fena
Udruženja poslodavaca FBiH pozvalo sindikate na nastavak pregovora o GKU

Pandurević je naveo da je Upravni odbor Udruženja poslodavaca FBiH jednoglasno zaključio da se preporučuje grupacijama da se odmah pristupi pregovorima.

Direktor Udruženja poslodavaca FBiH Mladen Pandurević danas je na pres-konferenciji u Sarajevu pozvao sindikate da u dobroj vjeri i partnerskom odnosu pristupe pregovaranju i potpisivanju granskih kolektivnih ugovora.

Istakao je da je u pregovore potrebno ući sa željom da oni budu uspješno okončani i odreći se maksimalističkih zahtjeva.

"Kolektivnim ugovorima su propisana minimalna garantovana prava, što ne znači da će takva biti u praksi i nigdje gdje je potpisan granski kolektivni ugovor nisu u primjeni minimalna prava", rekao je Pandurević.

Naglasio je da poziv koji je upućen sindikatima me treba shvatiti kao prozivanje bilo koga niti za zastoj treba tražiti krivce već samo stimulatvno djelovati da socijalni dijalog bude nastavljen.

Pandurević je naveo da je Upravni odbor Udruženja poslodavaca FBiH jednoglasno zaključio da se preporučuje grupacijama da se odmah pristupi pregovorima za zaključivanje granskih kolektivnih ugovora i produženju važećih, pokretanju inicijativa za potpisivanje preostalih granskih kolektivnih ugovora, te potpisivanje granskih kolektivnih ugovora i u djelatnostima u kojim nema reprezentativnih sindikata.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti