Vijesti / TURIZAM I GASTRO

Udruženje Alterural organizovalo studijsku posjetu Sloveniji

03.04.2014. 08:43 / Izvor: eKapija.ba

Udruženje Alterural  je organizovalo studijsku posjetu Savinjskoj regiji  u  Sloveniji, od 25. do 27. marta 2014. godine. Studijskoj posjeti je prisustvovalo 16 učesnika iz Bosne i Hercegovine, predstavnika turističkih organizacija, pružaoca usluga i NVO sektora ruralnog turizma. Cilj studijske posjete je poboljšanje kvaliteta i razvoja ruralnih turističkih ponuda na području BiH na osnovu razmjene iskustava od strane pružaoca usluga i savjetodavne službe instituta za poljoprivredu i šumarstvo Celje.

Učesnici su posjetili  četiri domaćinstva, zavod za turizam i održivi razvoj u gornjoj Savinjskoj dolini, čiji su domaćini predstavili svoja iskustva u razvoju ruralnog turizma i projekte financirane od strane EU. To su: seosko domaćinstvo Stoglej, seosko domaćinstvo Lenar koje se nalazi u središtu Logorske doline poznate kao jedne od najljepših alpskih dolina, Centar Rinka, zavod za turizam i održivi razvoj Solčavsko, seosko domaćinstvo Loger, u selu Ljubno, i seosko domaćinstvo Marjanca,  koje se nalazi u  Rogoškoj Slatini.

Za vrijeme posjete su održane radionice od strane eksperta za ruralni turizam, ispred KGZS - Zavod Celje, tokom kojih su obuhvaćena sljedeća područja: razvojni projekti ruralnog turizma u Sloveniji, zakonski okviri, organizacija sektora uključenih u ruralni turizam, minimalni kvaliteti smještajnih kapaciteta ruralnog turizma u EU, komuniciranje s gostima.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti