Udruženje banaka BiH: Banke su dužne poštivati sve zakonske propise, a posebno Zakon o zaštiti potrošača BiH

29.04.2009. 17:35 / Izvor: eKapija.ba
Udruženje banaka BiH: Banke su dužne poštivati sve zakonske propise, a posebno Zakon o zaštiti potrošača BiH

Povodom tvrdnji da banke neosnovano vrše podizanje kamatnih stopa, 29. aprila 2009. godine, Udruženje banaka BiH je organziralo pres-konferenciju čiji su predstavnici iznijeli stav Udruženja.

Banke su dužne poštivati sve zakonske propise koje reguliraju ovu oblast, a posebno Zakon o zaštiti potrošača BiH. Što se tiče zakonitosti ugovora i ugovornih odredbi za to je isključivo nadležan sud. Zakonom je također predviđena uloga Ombudsmana i inspekcijskih organa kao nosioca zaštite potrošača sa kojima će Udruženje banaka usko surađivati, istaknuto je na konferenciji.

Izvršni sekretar UBBiH Mijo Mišić kazao je da će bankama iz kancelarije Ombudsmena biti upućeno 16 preporuka koje su uglavnom na fonu poštivanja zakonskih propisa, a posebno Zakona o zaštiti potrošača.

"One nisu ništa posebno novo. Ombudsmen naglašava određene stvari koje su banke dužne da usklade sa Zakonom o zaštiti potrošača. Stav Udruženja banka jest da se zakon mora poštivati i neka svaka banka odgovara ako je prekršila zakonske propise", kazao je Mišić.

Samir Lačević, rukovodilac za bankarske poslove UBBiH prezentirao je podatke o bankarskom sektoru BiH u 2008. godini. Prosječna kamatna stopa u BiH je, podacima Udruženja, najniža u odnosu na okruženje.

Uporedbe radi, prema službenim pokazateljima, MMF-a prosječne kamatne stope u BiH u 2008. godini su iznosile 6,98 posto, u Hrvatskoj 10,07, a u Srbiji 18,11 posto. Što se tiče prosječnih kamatnih stopa po metodologiji Centralne banke BiH, one, također u zadnjih 6 mjeseci u vremenu krize nisu imale značajni trend rasta.

Lačević se tokom prezentacije također osvrnuo i na aktuelnu pravnu problematiku koja je rezultat nedostatka koordinacije svih nivoa izvršne vlasti, nepostojanja regulative koja bi "primorala" predlagača da pribavi mišljenje onih na koje se zakon odnosi. Kako bi se izbjegli ovakvi problemi, Lačević predlaže izmjenu dijelova, odnosno kompletnih zakona koji su neprimjenjivi te razmatranje procedure predlaganja zakona da bi se izbjeglo donošenje "neživotnih" zakona.

Određeni broj banaka koji se odlučio na povećanje kamatnih stopa to je učinio u skladu sa svojom poslovnom politikom i ugovornom klauzulom sa klijentom. Promjenljiva kamatna stopa je predviđena Zakonom o obligacionim odnosima, kao i Zakonom o zaštiti potrošača BiH, kažu u UBBIH.

Treba napomenuti da su, prema ovom Zakonu, osnovna prava potrošača pravo pristupa osnovnim robama i uslugama, pravo na obrazovanje o pitanjima potrošača, pravo na sigurnost i zaštitu zdravlja i života, pravo na informiranost, izbor, naknadu štete i kompenzaciju, pravo da bude saslušan i zastupan, pravo na život i rad u zradvoj okolini.

Činjenica je da su kamatne stope u BiH isključivo tržišna kategorija koje se formira na osnovu ponude i traženje za gotovim novcem i kapitalom, te u tom dijelu svaka banka samostalno donosi odluku na osnovu svojih analiza i procjena rizika. Kamatna stopa nije uzrok, nego posljedica niza tržišnih i društvenih faktora, istakli su predstavnici Udruženja banaka BiH.

Kada je u pitanju kapitalna osnova bankarskog sektora, ona se zahvaljujući dosljedno izvršenoj reformi bankarskog sektora i tržišnim uslovima privređivanja, povećala za dva puta u posljednje četiri godine, odnosno sa 1,1 milijarde KM na 2,2 milijarde KM, a ukupna aktiva sa 9,2 milijarde KM na 21,1 milijardu KM.

Depoziti građana su sa 2,5 milijardi KM u istom razdoblju porasli na 5,3 milijarde KM, što potvrđuje činjenicu da je bankarski sektor u BiH stabilan i likvidan.

I pored toga, profitabilnost bankarskog sektora u 2008 godini je bitno smanjena u odnosu na prethodne godine i to posebno utjecajem četvrtog kvartala 2008.godine. Neto dobit od 82,9 miliona KM predstavlja umanjenje od 45% u odnosu na prethodnu godinu, zaključeno je na konferenciji.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti