Udruženje 'Freelance' u BiH oštro osudilo izjavu Porezne uprave

Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

Udruženje "Freelance" u BiH oštro osudilo izjavu Porezne uprave

13.12.2018. 07:55 / Izvor: Akta.ba

Članovi Udruženja "Freelance" u BiH, koje je osnovano s ciljem zaštite prava, poboljšanja statusa i razvoja karijera svih nezavisnih profesionalaca (freelancera) koji rade u BiH, osudilo je izjavu Porezne uprave FBiH da su freelanceri neodgovorni i nepošteni.

Navode da je najvažnije opredjeljenje Udruženja rad u skladu s poštivanjem zakona i institucija države BiH kroz rad na stvaranju boljeg, stabilnijeg i pravednijeg poreskog sistema i zakona koji se odnosi na freelancere.

"Freelanceri nisu protiv plaćanja poreza. Tražimo pravedan zakon o porezu na dohodak i korektan sistem uplata", ističu iz Udruženja.

Naglašeno je da od institucija i ustanova kojima je to osnovna djelatnost traže transparentan zakon koji će im osigurati prava kakva imaju i svi ostali porezni obveznici.

"Tražimo jedinstvenu, stimulativnu poreznu stopu. Zahtjevamo u potpunosti korektan sistem uplata poreza, prilagođen obavljanju freelance djelatnosti. Mi jesmo djelatnici. Imamo rashode. Imamo pravo na stvarne rashode, investicije za poslovanje. Plaćat ćemo zdravstveno osiguranje, ali želimo imati i zdravstvenu uslugu", saopćeno je, između ostalog, iz Udruženja "Freelance".

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Ostale vijesti iz rubrike

Vijesti