Udruženje "Kupujmo i koristimo domaće" počinje bitku za spas bh. privrede - Domaće firme u neravnopravnom položaju

11.11.2009. 14:36 / Izvor: eKapija.ba
Udruženje 'Kupujmo i koristimo domaće' počinje bitku za spas bh. privrede - Domaće firme u neravnopravnom položaju

Zakon o trgovačkim pravilima koji bi regulisao položaj domaćih firmi i uslove pod kojima bi plasirali svoje proizvode u velike trgovačke lance, kao u ostalim evropskim zemljama, u BiH ne postoji, istaknuto je na konferenciji Udruženja "Kupujmo i koristimo domaće" i bh. privrednika, održanoj 11. novembra 2009. godine u hotelu Hollywood na Ilidži.

Nepostojanje ovog Zakona u BiH u neravnopravan položaj dovodi firme iz cijele BiH koje, zbog pravila koja nameću veliki tržni centri, gube bitku na domaćem tržištu .

Sadašnji uslovi, poput visokih cijena za ulazak u trgovačke lance, visokih cijena za položaj na policama, posebni popusti, procenti za dobru saradnju, domaće firme dovode u podređen položaj. Pod ovakvim uslovima domaće firme ne mogu poslovati, nisu konkurentne na tržištu te postepeno dolazi do kolapsa bh. privrede, istakli su učesnici konferencije.

"Ovo je početak borbe Udruženja i domaćih privrednika kako bi se uredila oblast trgovine na bh. tržištu. Ne tražimo povlašten položaj za domaće proizvođače, već zakonsku regulativu koja će izjednačiti uslove poslovanja za domaće i inostrane kompanije", pojasnio je Amir Kapo, predsjednik Udruženja "Kupujmo i koristimo domaće".

Zlatan Ivanović, direktor kompanije Brojler, kaže da oni do svojih kupaca dolaze uglavnom preko trgovačkih lanaca i centara, koji postavljaju uslove na način da im svakim danom otežavaju, odnosno poskupljuju proizvodnju, da bi taj proizvod na kraju morao imati neku cijenu koja je daleko veća od one u zemljama u okruženju. U početku je, kaže, to bilo skromno ali kako se broj tržnih centara povećavao, tako su i problemi proizvođača postajali veći.

Predstavnik kompanije Vitinka A.D. Kozluk, Silvio Pantner je istakao da je, ukoliko se sadašnje stanje ne promijeni, veoma moguć scenario dovođenja u pitanje konkurentnosti domaćih proizvođača, otpuštanja radnika i na koncu gašenja proizvodnje.

"Uskoro će se desiti da domaći tržni lanci neće postojati u Bosni i Hercegovini i uskoro domaći proizvođači neće biti konkurentni. Ako se stvari nastave ovako odvijati, bićemo u situaciji da ćemo morati rezati troškove, otpuštati radnike i smatram da su ovo zadnji vapaji domaćih proizvođača da se nešto učini po tom pitanju", istakao je Pantner.

(Silvio Pantner, Zlatan Ivanović)

Dragan Milović iz Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa je podsjetio prisutne da je jedan od ključnih uvjeta za ulazak BiH u EU liberizacija trgovine koja odmaže domaćoj privredi, te im predložio da iskoriste Zakon o konkurenciji, kojim se uređuju pravila, mjere i postupci zaštite tržišne konkurencije, nadležnosti i način rada Konkurencijskog vijeća na zaštiti i promociji tržišne konkurencije u BiH, u borbi za reguliranje bh. trgovine.

Predstavnici Udruženja "Kupujmo i koristimo domaće" i privrednici uputili su apel javnosti da obrate pažnju na ono što kupuju i na ono u šta investiraju svoj novac, pomažući na taj način domaćim proizvođačima da postanu konkurentni, kako na domaćem tako i na inostranom tržištu.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti