Vijesti

Udruženje "Kupujmo i koristimo domaće": Proizvodi bh. firmi uskoro na tržištu Švicarske - Izvoz vrijedan 25 mil EUR

26.03.2009. 10:23 / Izvor: Nezavisne novine

Najmanje deset bh. firmi ove godine će se prvi put pojaviti na tržištu Švicarske, a vrijednost njihovog plasmana biće 25 miliona eura, rekao je Admir Kapo, predsjednik Udruženja "Kupujmo i koristimo domaće-kvalitetno proizvedeno u BiH".

"Upravni odbor jedne velike švicarske kompanije donio je odluku da u iznosu od 25 miliona eura uvezu robu iz BiH. Ne mogu reći o kojoj je kompaniji riječ, ali ona ima obrt od 600 miliona švicarskih franaka godišnje. U taj posao ulaze preko kancelarije našeg udruženja u Švicarskoj. Reći će nam koji su im proizvodi interesantni, a mi ćemo kontaktirati bh. firme koje imaju naš znak koji potvrđuje da je riječ o kvalitetnim proizvodima", kazao je Kapo.

Istakao je da će BiH od tog posla zaraditi 8,5 miliona KM samo na ime PDV-a, te da je cilj da što veći broj bh. kompanija počne izvoziti u Švicarsku, da što više novca uđe u BiH i da se zadrže radna mjesta.

Kapo kaže da je firma "Jami" iz Sarajeva prva koja je nedavno izvezla prve količine robe u Švicarsku, uskoro očekuje izvoz sokova vitalis tuzlanskog preduzeća "Bony", dok se trenutno razgovara i o travničkom "Poljoradu".

"Između ostalog, Švicarci traže suhomesnate proizvode i toaletni papir. Prvi kamion firme `Akova` trebalo je da ode ovih dana, ali će biti potrebno još malo vremena zbog rješavanja nekih administrativnih problema. Tražili su i 12 šlepera mjesečno proizvoda koje ima `Violeta`, ali ona ima potpisane ugovore i trenutno ne može ispoštovati te količine. Interes nam je da s izvozom na ovo tržište krene i `Vispak`, jer posjeduju sve svjetske certifikate", rekao je Kapo.

Naglasio je da bh. firme imaju dobru paletu proizvoda, ali da su malo prisutne na tržištu Švicarske, te će se otvaranjem ovog kanala popraviti njihov imidž i steći će referencu za izvoz u druge zemlje.

Direktor "Poljorada" Vahid Skrobo s nestrpljenjem očekuje realizaciju ovog posla navodeći da će on biti od velikog značaja za privredu.

U ovoj godini planirano je da novih šest bh. firmi počne izvoz u Australiju čime će se prošlogodišnji izvoz od 18 kontejnera robe u vrijednosti od oko milion KM povećati na 25 do 30 kontejnera, kaže Admir Kapo.

"Ove godine se ide na proširenje izvoza. Riječ je o firmama `Vitalis`, `Likval`, `Milkos`, `Dino kafa` i `Sefo`, dok iz preduzeća `Semberka`, `Jami` i `Akova` čekamo odgovor", dodao je Kapo.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti