Udruženje poslodavaca FBiH nezadovoljno Zakonom o privrednim društvima

26.07.2014. 09:31 / Izvor: Oslobođenje
Udruženje poslodavaca FBiH nezadovoljno Zakonom o privrednim društvima

Udruženje smatra da je tekst prijedloga zakona značajno poboljšan u odnosu na nacrt zakona, te da su neke naše primjedbe ugrađene u prijedlog zakona.

Na vanrednoj sjednici Predstavničkog doma federalnog Parlamenta održanoj u četvrtak usvojen je Prijedlog zakona o privrednim društvima, koji je jedan od preduvjeta obuhvaćenih stand-by aranžmanom s Međunarodnim montarnim fondom.

Udruženje poslodavaca pažljivo je razmotrilo tekst prijedloga zakona o privrednim društvima koje je usvojen na sjednici Vlade FBiH i upućen u parlamentarnu proceduru. Udruženje smatra da je tekst prijedloga zakona značajno poboljšan u odnosu na nacrt zakona, te da su neke naše primjedbe ugrađene u prijedlog zakona. UPFBiH je mišljenja da su prijedlozi u formi amandmana koji nisu usvojeni od izuzetne važnosti, te da bi njihovo usvajanje doprinijelo poboljšanju privrednog ambijenta i otklanjanju barijera za poslovanje, stoji u primjedbi u formi amandmana koju su iz Udruženja ranije dostavili ovlaštenim predlagačima da ih, ukoliko smatraju značajnim, u postupku usvajanja prijedloga zakona u Parlamentu ulože kao svoje amandmane.

Iz Udruženja smatraju da bi usvajanjem njihovih primjedbi tekst prijedloga zakona bio kvalitetniji i primjenljiv u praksi.

"Generalno nismo zadovoljni tekstom zakona koji je usvojen. Mislimo da nisu usvojili sve naše amandmane, ali još nismo vidjeli prijedlog zakona koji je Predstavnički dom usvojio", kazao je Mladen Pandurević, direktor Udruženja poslodavaca FBiH.

Novi zakon, kako navodi predlagač, u potpunosti otklanja pravnu nesigurnost i jača konkurentnost tržišta FBiH, kao i jedinstveni ekonomski prostor u BiH, te kreira istovjetne kriterije za registraciju i početak obavljanja djelatnosti. Tako će pojednostavljenjem i usklađivanjem zakonskog okvira biti otklonjene postojeće prepreke u postupku upisa društava u Registar, kao i umanjeni troškovi cjelokupnog procesa, vrijeme trajanja postupka i smanjen broj neophodne dokumentacije. Novim odredbama Zakona umanjuje se radno opterećenje uposlenika nadležnih institucija.

Ovaj zakon još treba da podrži i Dom naroda federalnog Parlamenta da bi po objavljivanju u Službenim novinama mogao stupiti na snagu.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti