Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

Udruženje poslodavaca FBiH podržalo hitne mjere ESV-a ZDK

10.04.2020. 08:25 / Izvor: Akta.ba

 Udruženje poslodavaca Federacije Bosne i Hercegovine pozdravilo je spremnost Vlade Zeničko-dobojskog kantona da prihvati i realizira neke od hitnih mjera koje je predložilo Udruženje s ciljem pomoći privrednim subjektima da lakše prevaziđu krizu izazvanu pandemijom koronavirusa.

Na sjednici Ekonomsko-socijalnog vijeća Zeničko-dobojskog kantona podržana je realizacija mjera predloženih od Ministarstva za privredu ZDK-a koje je tražilo Udruženje.

Prva mjera koja će hitno biti realizirana je isplata plaća za uposlenike privrednih subjekata kojima je zabranjen rad naredbom Federalnog štaba civilne zaštite na način da se plaće za mart finansiraju u iznosu od 50 posto, a za april 100 posto.

Druga usvojena hitna mjera je usmjerena na očuvanje likvidnosti preduzeća na način da se formira fond koji će isto omogućiti, a da Ministarstvo privrede vodi računa kroz program utroška sredstava da kreditno garancijski fond koji već imama ZDK, kao i fond koji će se formirati, omogući sufinansiranje iznosa kamate za povučena sredstva, što će omogućiti privrednicima da povlače sredstva bez kamate i s grejs periodom.

Također, ESV ZDK je zatražilo da Zavod zdravstvenog osiguranja ZDK preispita Pravilnik o refundaciji naknade plaće za vrijeme privremene spriječenosti za rad na teret sredstava Zavoda zdravstvenog osiguranja ZDK od 23. marta i da ga povuče za vrijeme važenja stanja prirodne nesreće izazvane koronavirusom, a da prilikom izrade novog Pravilnika konsultira i reprezentativno Udruženje poslodavaca FBiH.

Iz Udruženja su još jednom naglasili važnost socijalnog dijaloga, u kojemu su sve strane opredijeljene da zajednički, kroz dijalog dođu do kvalitetnih i adekvatnih rješenja kojima će biti zadovoljne svi učesnici socijalnog dijaloga.

Vlada ZDK je prihvatanjem hitnih mjera predloženim od poslodavaca, pokazala istinsku opredijeljenost za rad u interesu čuvanja radnih mjesta i pomoći privredi da lakše prebrode posljedice pandemije izazvane koronavirusom, saopćeno je iz Udruženja poslodavaca FBiH.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti