Udruženje privrednika Turske obišlo KSC Skenderija: Partnerstvo za ulaganja do 200 miliona eura

19.06.2012. 10:05 / Izvor: Oslobođenje
Udruženje privrednika Turske obišlo KSC Skenderija: Partnerstvo za ulaganja do 200 miliona eura

Kulturno-sportski centar Skenderija posjetili su predstavnici udruženja privrednika iz Turske, koji su sa direktorom Hajrizom Bećirovićem obišli cijeli kompleks, te razmotrili projekat uređenja i redizajna, koji bi koštao do 200 miliona eura.

"Ponudili smo im oba modela i koncesije i javno-privatno partnerstvo i čini se kako bi se oni opredijelili za ovaj drugi. Oni su već slali pismo namjere, a sada će zatražiti pregled stanja svih objekata kako bi mogli uraditi studiju izvodljivosti. Njihov glavni arhitekta je rekao da bi oni na sebe preuzeli sve, od lobiranja do realizacije projekta, a vidjećemo šta će biti jer je ovo najvrednije ulaganje u našoj zemlji ako izuzmemo autoput", kaže za Oslobođenje Bećirović.

Odbijenice

Kako ističe direktor KSC-a Skenderija, u ovoj sedmici će se potpisati ugovori sa tri firme, koje će raditi ugradnju klime, ventilacije i grijanja u Privrednom gradu, zatim izradu spuštenog stropa na jednom dijelu i zamjene rasvjetnih tijela na njemu.

"Prvi posao je dobila firma Clima trade, drugi Ahydron građenje, a zamjenu rasvjetnih tijela firma Elekting. Procjena svih radova je 250.000 maraka, što ćemo finansirati iz kreditnih sredstava koja smo dobili. Firme ćemo isplaćivati sukcesivno, jedino je Ahydron građenje tražio isplatu na kraju radova. Prema njihovim ponudama, nešto ćemo i ušparati od tih 250.000 KM da odradimo još neke stvari u Privrednom gradu", naglašava Bećirović.

Na konferenciji za medije, koju KSC Skenderija planira organizovati ovih dana, uprava će pokazati sve odbijenice koje je dobila od institucija raznih nivoa vlasti, a koje se odnose na pomoć u obnovi ledene dvorane.

Zakup Ars Aevija

"Preostalo je skidanje dijela ploče kojeg je konstrukcija krova uništila pri padu i probila, zatim izrada projekta obnove za nivelaciju ploče i zatvaranje rupa. Dosad je samo jedna švicarska asocijacija uplatila 10.000 KM za ledenu dvoranu, a čekamo odgovor Grada Zagreba", napominje Bećirović.

Kada je riječ o muzeju Ars Aevi, direktor Bećirović ističe da ova ustanova sada plaća zakup 12.000 KM mjesečno, a da će prema dogovoru postignutom u KS-u, Ministarstvo kulture i sporta izmiriti obaveze Muzeja za četiri mjeseca.

"Plaćaju pet maraka po metru kvadratnom mjesečno uz režije. Sa federalnim ministrom kulture i sporta Salmirom Kaplanom smo dogovorili da oni izmire 70.000 KM, a Grad Sarajevo je rekao da će učestvovati sa 30.000 maraka i tražićemo da se to ispoštuje", zaključuje Bećirović.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti