Udruženje švedskih poduzetnika: Oslobodite privrednike plaćanja poreza na dobit

03.04.2020. 09:04 / Izvor: Akta.ba
Udruženje švedskih poduzetnika: Oslobodite privrednike plaćanja poreza na dobit

Udruženje švedskih poduzetnika u Bosni i Hercegovini i njegove punopravne članice obratile su se Vijeću ministara i entitetskim vladama.

Udruženje švedskih poduzetnika u Bosni i Hercegovini i njegove punopravne članice obratile su se Vijeću ministara i entitetskim vladama sa prijedlogom mjera koje bi trebale biti donesene kako bi se olakšalo poslovanje bosanskohercegovačkim kompanijama tokom krize izazvane koronavirusom.

Svjesni izazova koje donosi ova kriza, zajedno sa našim članicama smo analizirali situaciju, udar na cjelokupnu bh. privredu i direktno na privredne subjekte. U cilju potpunog pregleda nastalih posljedica, izrađen je upitnik sa prijedlogom mjera kojem smo objektivno sagledali stanje i djelovanje ove krizne situacije na naše članice. Slijedom ovog upitnika, identificirane su 3 ključne mjere, koje je većina naših članica prepoznala kao prioritetne za opstanak poslovnih aktivnosti, navodi se u pismu koje je upućeno i udruženjima poslodavaca te Koordinacionom odboru za stabilizaciju privrede FBiH.

Poučeni dobrim praksama iz zemalja Evrope, ali i odgovora Vlade Kraljevine Švedske na potencijalnu ekonomsku destabilizaciju, te vođeni potrebama svojih članica, u cilju da se firmama omogući stepen likvidnosti koji će osigurati isplatu plata uposlenicima kao i obaveza prema dobavljačima i spriječavanje većih posljedica, Upravni odbor ovog udruženja predložio je nekoliko mjera:

1. Oslobađanje obračuna i uplate doprinosa na lične dohotke i poreza na dohodak za radnike u periodu krize

2. Oslobađanje plaćanja poreza na dobit za 2019. godinu, te oslobađanje plaćanja akontacije poreza na dobit za 2020 kako bismo pokrili gubitak radi pada aktivnosti

3. Oslobađanje svih komunalnih taksi i parafiskalnih nameta

"Na gore istaknutim mjerama insistiramo. Napominjemo da su zajednički stav kompanija članica sa dugogodišnjim iskustvom na tržistu Bosne i Hercegovine, ali i globalnom tržištu. Molimo Vas za hitno razmatranje istih te odgovor u što skorijem roku", navodi se u saopćenju koje potpisuje predsjednica Upravnog odbora Vernisa Rejhan Ićindić.

Podsjetimo na neke od mjera koje je švedska vlada donijela kako bi ublažila posljedice pandemije na ekonomiju i poslovanje svojih kompanija:

- Vlada je predložila smanjenje socijalnih davanja do 30. juna 2020.

- Kompanije koje su finansijski pogođene koronavirusom mogu podnijeti zahtjev za odgodu uplate poreza i to kroz dvije vrsta olakšica: Privremena odgoda uplate doprinosa, poreza i PDV-a i Odgoda uplate poreza za ostale vrste poreza.

- Za kompanije čije je poslovanje direktno pogođeno pandemijom koronavirusa i koje su uvele skraćeno radno vrijeme, Vlada je obezbijedila finansijsku podršku za direktna primanja, kako bi uposlenici i dalje primali više od 90% plate.

- Vlada predlaže da se kompanijama koje su održive, ali koje su pretrpjele finansijske poteškoće zbog koronavirusa, da mogućnost garancije državnog kredita, gdje bi država garantirala 70 posto novih zajmova od banaka. Svakoj kompaniji je ponuđena mogućnost posudbe od najviše 75 miliona SEK, uz klauzulu da se mogu napraviti izuzeci.

- Plaćanje zakupnine poslovnim subjektima čije je poslovanje ugroženo. Podrška vrijedi od 1. aprila do 30. juna 2020.

- Formiranje fonda za povoljne kredite

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti