Udruživanjem regionalnih kompanija do veće konkurentnosti

12.01.2014. 16:00 / Izvor: BIZLife
Udruživanjem regionalnih kompanija do veće konkurentnosti

Velike kompanije iz okruženja uglavnom podržavaju prijedloge regionalnog povezivanja i ocjenjuju da bi suradnja doprinjela lakšem i bržem proboju na treća tržišta.

Suradnja i poslovno povezivanje u regiji jedan je od načina da kompanije budu prepoznatljive, konkurentnije i da zajednički uspješnije nastupaju na trećim tržištima, suglasni su stručnjaci i predstavnici gospodarstva, prenosi bizlife.rs.

Ideja o regionalnom povezivanju kompanija potekla je od predsjednika MK grupe, Miodraga Kostića, koji je već nekoliko puta predlagao stvaranje velike regionalne kompanije koja bi okupila najjače brendove iz bivše Jugoslavije.

Velike kompanije iz okruženja uglavnom podržavaju prijedloge regionalnog povezivanja i ocjenjuju da bi suradnja doprinjela lakšem i bržem proboju na treća tržišta.

Tako, Agrokor Ivice Todorića pozdravlja inicijative koje idu u takvom smjeru.

Pronaći formulu zajedničkog nastupa

"Ideja koju iznosi Kostić odlično je strateško razmišljanje i nešto o čemu je Agrokor uvijek govorio, ali ne i vezano uz imena nekih kompanija. To je jedini ispravan put razvoja regionalnih kompanija radi njihove konkuretnosti", rekli su u Agrokoru.

Atlantic grupa Emila Tedeschija, jedno od vodećih prehrambenih poduzeća u regiji, smatra da su kompanije na ovim prostorima, koliko god značajne i velike u regionalnim okvirima, i dalje mali subjekti na velikim trećim tržištima i da će za značajniji uspjeh na njima morati pronaći uspješnu formulu zajedničkog nastupa.

"To može, ali ne mora biti vlasničko povezivanje. Međutim, u svakom obliku povezivanja treba voditi računa o razini dopuštene koncentracije, u skladu sa zakonskom regulativom koju kontroliraju agencije za zaštitu konkurencije na pojedinim tržištima u svakom pojedinačnom sektoru, isto kao i o vertikalnoj integraciji", rečeno je u toj kompaniji.

U Atlantic grupi podsjećaju da su, kao što su i ranije navodili, uvijek otvoreni za razgovor o svakoj inicijativi i dodaju da, kada je riječ o rastu i razvoju poslovanja, ne promatraju kompanije po geografskim oznakama, nego prije svega kroz viziju poslovne logike i obostranog interesa.

Formiranje konzorcija i klastera

Direktor Biroa za regionalnu suradnju Privredne komore Srbije, Mitar Pržulj, kazao je za Tanjug da su sve inicijative koje doprinose regionalnom povezivanju i povećanju konkurentnosti privrednih društava dobrodošle i treba ih podržati.

"Regionalna suradnja i poslovno povezivanje jest jedan od načina da kompanije budu prepoznatljive i konkurentne na velikim tržištima", naglašava on.

Udruživanje kompanija, kako dodaje, doprinosi povećanju robne razmjene, unaprjeđenju gospodarske suradnje i uspješnijem suočavanju sa izazovima koje donosi ulazak u EU.

Prema njegovim riječima, regionalno povezivanje daje mogućnost za uspješniji zajednički nastup na trećim tržištima, odnosno tržištima na kojima je mreža veza koje imaju osnovu kako u sporazumima u području gospodarstva, tako i u diplomatsko-konzularnim predstavništvima, dobro razvijena.

"Mogućnosti regionalne suradnje, osim u poljoporivrednom sektoru, realne su i u sektoru metalske, elektro i namjenske industrije, kao i kemijske, farmaceutske, drvoprerađivačke. Također, kroz oblike udruživanja, kao što su klasteri - automobilska, IT, poljomehanizacija, tekstil", ističe Pržulj.

Pržulj je ukazao da su u toku i aktivnosti na intenziviranju poslovne suradnje sa mogućnošću formiranja konzorcija u sektoru građevinarstva Srbije i BiH (Republika Srpska), kao i uključenje građevinske operative Makedonije.

"Organiziranjem zajedničke građevinske operative stvaraju se uvjeti konkurentnog nastupa na trećim tržištima", objašnjava Pržulj.

U metalskom i elektro sektoru, smatra on, moguće je organizirati zajedničku i kooperantsku proizvodnju dijelova i sklopova za automobilsku industriju i sl., kao i proizvodnju poljoprivrednih strojeva za treća tržišta.

"Također, klasteri imaju sve veći značaj na tržištu regije, EU i istočnom tržištu", dodaje Pržulj.

Suradnja Podravke i MK Grupe

U prehrambenom sektoru, na pomolu je moguća suradnja Podravke i MK grupe, a obje kompanije su priopćile da se razgovori vode o mogućoj suradnji i nastupima na novim potencijalnim tržištima, ali ne i o korporativnom povezivanju.

Kostić, koji je inače inicijator ideje regionalnog povezivanja, ranije je predložio stvaranje velike kompanije pod nazivom AMANP, što su početna slova kompanija koje bi se, prema njegovoj ideji, ujedinile - Agrokor, MK grupa, Atlantic Grupa, Nektar i Podravka.

Ta zajednička kompanija bi, kako je objasnio, imala jednu upravu i prihod od oko sedam milijardi eura i za nju bi vladao veliki interes.

Prema njegovoj ideji, kompanija bi proizvodila, ali i prodavala praktično najpoznatije brendove s područja bivše Jugoslavije, od Vegete, preko Cockte do Smokija, Cedevite, Fructal sokova.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti