Udruživanjem u klastere do bolje pozicije na tržištu

12.08.2019. 10:11 / Izvor: Akta.ba
Udruživanjem u klastere do bolje pozicije na tržištu

U Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS ističu da su klasteri raspoređeni u Banjaluci, Gradišci, Prijedoru, Doboju, Bijeljini, Istočnom Sarajevu i Trebinju.

Bolje pozicioniranje na tržištu, unapređenje proizvodnje te ruralni razvoj regija samo su neke od prednosti koje će imati domaći poljoprivrednici nakon što u RS-u zaživi sedam klastera, što se očekuje do kraja godine, prenosi capital.

U Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS ističu da su klasteri raspoređeni u Banjaluci, Gradišci, Prijedoru, Doboju, Bijeljini, Istočnom Sarajevu i Trebinju.

"Do sada su održane tri osnivačke skupštine, i to za Istočno Sarajevo, Prijedor i Banjaluku, dok je u ostalim regijama u toku procedura formiranja klastera. Do kraja godine biće formirano svih sedam regionalnih udruženja", istakli su u Ministarstvu poljoprivrede i pojasnili da klasteri predstavljaju viši oblik organizovanja poljoprivrede i način da proizvodnja bude podignuta na viši nivo.

Dodali su da je zadatak klastera povezivanje proizvođača, otkupljivača, naučno-istraživačkih institucija, ministarstava, fakulteta i lokalnih zajednica, a sve s ciljem što većeg ruralnog regionalnog razvoja.

"Uloga je višestruka, od stručne i savjetodavne, pa do svih drugih vidova podrške. Unapređenje proizvodnje, marketing, nabavka osnovnih i obrtnih sredstava po povoljnijim uslovima, zajednički nastup na tržištu, međusobno informisanje i ruralni razvoj regije su samo neki od ciljeva kojima će težiti klasteri", rekli su u resornom ministarstvu i dodali da je predviđeno da klasteri u RS u prvoj fazi budu forum za razmjenu ideja između kupaca, otkupljivača i proizvođača, te da posluže lokalnim zajednicama da na osnovu njihovih podataka planiraju sredstva za podršku poljoprivredi.

U Ministarstvu poljoprivrede ističu da čine značajne napore u pružanju podrške poljoprivrednoj proizvodnji i razvoju ruralnih područja kako kroz redovne mjere, tako i putem međunarodnih projekata koje realizuje Jedinica za koordinaciju poljoprivrednih projekata.

"Jedan od takvih projekata je i onaj koji se odnosi na razvoj konkurentnosti u ruralnim područjima u okviru kojeg se realizuju mjere podrške razvoju kompletnog lanca vrijednosti u različitim granama poljoprivrede. Cilj projekta je da omogući malim proizvođačima da se integrišu u perspektivne lance i povežu sa tržištem", naveli su u Ministarstvu poljoprivrede i dodali da su najizraženiji problemi sa kojima se suočavaju mali proizvođači neorganizovanost, nizak nivo produktivnosti i otežan pristup tržištu.

Regionalni razvoj

U Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS ističu da se klasteri mogu organizovati kao d.o.o. ili udruženje.

"Razlika između zadruga i klastera je u tome što se zadruge bave lokalnim razvojem i problemima, dok je svrha klastera regionalnog karaktera", pojasnili su u Ministarstvu poljoprivrede.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti