Ugostitelji apeluju: Odlazak na Trebević je nemoguć zbog neočišćenih puteva

11.12.2017. 15:04 / Izvor: Akta.ba
Ugostitelji apeluju: Odlazak na Trebević je nemoguć zbog neočišćenih puteva

U hotelu Pino Nature danas je održana konferencija za novinare na kojoj je skrenuta pažnja građana na nadležne gradske vlasti kada je riječ o održavanju puteva Sarajevo-Trebević.

U hotelu Pino Nature danas je održana konferencija za novinare na kojoj je skrenuta pažnja građana na nadležne gradske vlasti kada je riječ o održavanju puteva Sarajevo-Trebević.

"Bili ste svjedoci da je Sarajevo u protekloj sedmici proglašeno najzagađenijim gradom u Europi što je onemogućilo građanima kretanje na otvorenom prostoru. Napokon prekrasna sunčana nedelja, a ujedno i jedini slobodan dan koji imaju je potakla građane na odlazak na obližnje planine i izletišta kao što je Trebević, međutim to im je bilo onemogućeno nemarom onih koji su bili zaduženi za čišćenje glavne ceste.Trebević treba biti dnevni boravak Sarajlija, budući da se nalazi u srcu grada. Nekoliko hiljada ljudi je ove nedelje krenulo ka Trebeviću, među kojima i porodice s bebama, kao i starije osobe koji su izmaltretirani se vraćali, sudarali, okretali na cesti ili proveli po nekoliko sati u autu samo pet minuta vožnje od centra Sarajeva.

Žalosno je da imamo ovakav biser u stomaku grada, a da ga nemarom onih koji za to primaju ogromna sredstva podcjenjujemo i uništavamo, te oduzimamo našim građanima pravo da odmore barem taj jedan dan u sedmici na čistom zraku. Napomenuo bih i da je gradonačelnik Sarajeva Abdulah Skaka veliki prijatelj Trebevića te da se zajedno s nama privrednicima bori za oživljavanje ovog bisera, međutim potrebna mu je i pomoć ostalih odgovornih kada je riječ o ovom veoma važnon ponavljajućem problemu", rekao je osnivač Relax Toursa Tarik Jašarević.

Direktor Sunnylanda Amer Čorić je istaknuo da je Sunnyland za vikend imao pad prometa u iznosu od -50 posto za što je bio kriv isključivo nepristupačan i neočišćen glavni put.

"Ukoliko se ovi problemi u zimskoj sezoni nastave, mi ćemo biti prinuđeni otpuštati zaposlene zbog nemogućnosti isplate plata i pokrivanja naših troškova. Trenutno Sunnyland zapošljava oko 70 radnika koji prehranjuju svoje porodice", rekao je Amer Čorić, direktor Sunnylanda na Trebeviću.

Direktor hotela Level Up, poznatijeg kao bivši Napretkov dom Demir Hodžić izjavio je kako se građanima ovakvim nemarom odgovornih osoba oduzima osnovno pravo na kretanje, te im se narušava sigurnost kako imovine, tako i života.

"Pored čišćenja puta, bilo bi idealno da imamo nekoliko policijskih patrola koje bi bile prisutne na ovom potezu Sarajevo- Trebević zbog sigurnosti građana", rekao je Hodžić.

Dragana Stanišić, vlasnica restorana Brus je istaknula da je prekrasna sunčana nedjelja uništena kako građanima tako i zaposlenicima, ugostiteljima i hotelima na Trebeviću.

"Svi smo bili na radnim mjestima i spremni da na najbolji način ugostimo naše građane, međutim sve je bilo uzalud, građani uz silnu volju i želju nismu mogli doći niti do Brusa niti do Vile Andrea niti do Trebevićkog raja", rekla je Stanišić.

"Žalosno je da se mi u 21. vijeku sastajemo i govorimo o osnovnim gradskim obavezama kao što je čišćenje puteva oko glavnog grada BIH i svake godine je isti scenarij. Odlazimo na svjetske sajmove turizma promovirajući ljepote BIH, uložimo vlastita sredstva kako bi što veći broj turista privukli na naše tržište i onda goste dočeka ovakva slika neuređenosti kako terena tako i države. Brojni inozemni gosti su nam otkazivali uplaćene sobe i rezervacije uz objašnjenje da nemogu vozilom stići do naših objekata. Moram istaknuti da se Pino Nature Hotel kao i Napretkov dom (Level up) nalaze na području Zaštičenih pejzaža, općina Stari Grad, zbog čega bi morali posvetiti dodatnu pažnju na uređenje, čišćenje i održavanje. Pozivamo građane da budu bučniji tražeći svoja prava koja im uskraćuju oni koji su za svoje poslove jako dobro plaćeni i to njihovim novcem", rekla je Aida Terzić, direktorica Pino Nature Hotela.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti