Ugostitelji u RS traže ukidanje odredbe o potpunoj zabrani pušenja

26.12.2017. 07:49 / Izvor: Akta.ba
Ugostitelji u RS traže ukidanje odredbe o potpunoj zabrani pušenja

Ugostitelji svoje zahtjeve baziraju na istraživanjima javnog mnjenja koje, kako tvrdi, pokazuje da će promet u ugostiteljskim objektima opasti do 20 odsto.

Udruženje radnika ugostiteljstva i turizma Republike Srpske pokreće peticiju kojom od vlasti traži da se iz Nacrta zakona o zaštiti zdravlja stanovništva od duvanskih i ostalih proizvoda za pušenje izbrišu odredbe kojima se uvodi potpuna zabrana pušenja u ugostiteljskim objektima.

Dok u Udruženju tvrde kako će ih zakon dovesti na ivicu propasti, iz resornog ministarstva poručuju kako nemaju razloga za brigu, jer osim zagađenja neće ništa izgubiti.

Ugostitelji svoje zahtjeve baziraju na istraživanjima javnog mnjenja koje, kako tvrdi, pokazuje da će promet u ugostiteljskim objektima opasti do 20 odsto. Takođe, kako su sračunali, kao rezultat toga, očekivani prosječni pad prihoda od PDV-a na nivou BiH iznosio bi oko 38 miliona KM, u poređenju sa 2016. godinom, a pad prometa u ugostiteljskim objektima doveo bi i do smanjenja broja zaposlenih u sektoru ugostiteljstva.

Iz Udruženja poručuju da je Austrija, punopravna članica Evropske unije, odlučila odustati od potpune zabrane pušenja u ugostiteljskim objektima, koja je trebalo da stupi na snagu u januaru 2018.

"Jasno je da su procijenjene sve negativne ekonomske implikacije takvog poteza, te se na vrijeme odustalo od potpune zabrane", kazao je Željko Tatić, predsjednik Udruženja.

Dodaje kako aktivnosti koje će Udruženje ovih dana sprovesti imaju za cilj spriječiti usvajanje pogubnog i rigidnog zakona koji može imati nesagledive posljedice na poslovanje ugostitelja Republike Srpske.

"Mi nismo ni protiv zaštite zdravlja, niti smo za promociju pušenja, ali smo primorani reagovati s obzirom na to da se odredbe ovog zakona direktno odnose na naše poslovanje i ugrožavaju ga", zaključio je Tatić.

Ugostitelji iz RS podršku su dobili i iz Udruženja hotelijera i restoratera BiH, a koje već duže vrijeme vodi sličnu borbu u Federaciji BiH sa Zakonom o zabrani korištenja duvana i duvanskih proizvoda, koji takođe predviđa totalnu zabranu pušenja u javnim objektima.

"Bojim se da će od 5.000 do 10.000 radnih mjesta u BiH biti izgubljeno, a svi znamo šta znači stvoriti samo jedno radno mjesto. Svi ugostiteljsko-turistički objekti u BiH su privatni, gdje su privatnici napravili radna mjesta sebi i drugima, a to sada neko želi da ukine. Mi nismo protiv zakona, ali smo protiv zabrane", kazao nam je Amir Hadzić, predsjednik Udruženja, koji je poručio Tatiću kako je ovo udruženje spremno da pruži svu relevantnu dokumentaciju i pomoć kada su ova zakonska rješenja u pitanju.

Sa druge strane, iz Ministarstva zdravlja RS kažu kako potpuna zabrana neće donijeti bilo kakve negativne ekonomske efekte na poslovanje, dok će, sa druge strane, smanjiti troškove zdravstvene zaštite, te da na to ukazuju sve relevantne studije.

Dodaju kako se, prema informacijama Svjetske zdravstvene organizacije, neto prihodi ugostiteljskih objekata mogu povećati, jer je većina ljudi nepušači.

"Nepotpune mjere zabrane pušenja na javnim mjestima kojima se djelimično ograničava pušenje u zatvorenom javnom prostoru, poput posebnih prostora za pušenje, ventilacioni sistema i slično, mogu da smanje izlaganje pasivnom pušenju, ali ne pružaju adekvatnu i potpunu zaštitu od štetnog dejstva pasivnog pušenja", kažu u Ministarstvu.

Nacrt zakona o zaštiti zdravlja stanovništva od duvanskih i ostalih proizvoda za pušenje, Vlada RS je usvojila na 153. sjednici krajem novembra ove godine i u redovnoj proceduri ga uputila Narodnoj skupštini.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti