Ugovor o koncesiji nužno je pokriti bankovnom garancijom

Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

Ugovor o koncesiji nužno je pokriti bankovnom garancijom

20.09.2019. 13:06 / Izvor: Akta.ba

Rješenje problema nemogućnosti dobijanja koncesije za iskopavanje uglja za Rudnike Kreka nije u prebacivanju tereta na Vladu Tuzlanskog kantona, Ministarstvo privrede i Skupštinu TK nego u obezbjeđenju bankovne garancije da bi se dobio ugovor o koncesijama.

Situaciju u kojoj su se našli Rudnici Kreka detaljno je na pres-konferenciji objasnio ministar privrede Tuzlanskog kantona Asmir Hasić. 

"Zakon o koncesijama je jasno definisao šta neko mora posjedovati da bi dobio ugovor o koncesijama a to je bankovna garancija. Rudnici Kreka trenutno ne mogu obezbijediti bankovnu garanciju i traže od Vlade i Skupštine TK da izmijeni zakon. Na taj način, onaj ko je doveo Kreku u ovu situaciju želi da prebaci teret na Vladu TK, na Ministarstvo i Skupštinu. Poseban akcenat stavljam da se obraćam rudarima Rudnika Kreka da Vlada TK, Ministarstvo privrede i Skupština TK nisu nikakav problem kada je u pitanju ugovor o koncesiji Rudnika Kreka nego ko je kriv za to neka kaže na koji je način doveo Rudnike Kreka da nijedna banka ne želi da sarađuje kada su u pitanju bankovne garancije kojima je potrebno obezbijediti ovaj ugovor o koncesijama", rekao je Hasić, saopćeno je iz Vlade TK

Ukupna potraživanja Tuzlanskog kantona od Rudnika Kreka, rečeno je, iznose 16,6 miliona KM a tome treba dodati i velika dugovanja za penziona i zdravstvena osiguranja.

Ministar Hasić kazao je da Rudnici Kreka od januara ekspolatišu ugalj bez ugovora o koncesijama, a Uprava Rudnika je u međuvremenu pokrenula inicijativu da se izmijeni Zakon o koncesijama, da se u zakonu izuzme bankovna garancija a ugovor obezbijedi mjenicom.

Budući da Rudnici Kreka posluju u okviru koncerna Elektroprivrede BiH, potrebno je da se u rješavanje ovog problema uključi i, smatra Hasić, EPBiH, kao i resorno Federalno ministarstvo i omoguće bankovnu garanciju za Rudnike Kreka.

"Smatram da je nekorektno ponašanje da jedne privilegujemo, a da se sa drugima ponašamo u skladu sa zakonom. Kada su u pitanju privatne firme, kamenolomi i pjeskare, niko od njih nema nijedan fening prema Ministarsvu kada su u pitanju koncesije. Svi izmiruju svoje obaveze i svi svoje ugovore o koncesiji pokrivaju bankovnom garancijom - naglasio je ministar Hasić", saopćeno je iz Vlade TK.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Ostale vijesti iz rubrike

Vijesti