Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

Ugovor o regresiranju kamata omogućit će lakše poslovanje

17.09.2021. 08:03 / Izvor: Akta.ba

Federalni ministar razvoja, poduzetništva i obrta Amir Zukić izjavio je u četvrtak novinarima u Mostaru kako će ugovor s Razvojnom bankom FBiH o saniranju kamata koje nastanu u razdoblju korištenja sredstava garantnog fonda, omogućiti lakše poslovanje malih poduzeća i obrtnika.

Federalna vlada na sjednici u Mostaru dala je prethodnu suglasnost za zaključivanje Ugovora o realizaciji aktivnosti regresiranja kamata - Garancijski fond između Federalnog ministarstva razvoja, poduzetništva i obrta i Razvojne banke Federacije BiH.

Cilj je omogućiti korisnicima koji su kreditno zaduženi po kreditno-garantnom programu za mikro, mala i srednja poduzeća i kreditno-garantnom programu za obrtnike i ostale samostalne gospodarske djelatnosti, kao i za kreditno-garantne programe koji su objavljeni u 2021. godini, da dobiju grant sredstva na ime subvencioniranja dijela troškova kamate.

Po riječima ministra Zukića, sredstva će biti refundirana do 4,5 posto mjesečne kamate, i ukupno za tu svrhu planirano je 6 milijuna maraka, a davat će se kvartalno.

"Tako da će oni sredstva koja su dobili na taj način faktički koristiti besplatno, a sve u svrhu pomoći i lakšeg poslovanja u periodu koji slijedi", kazao je ministar Zukić.

Subvencije mogu, bez javnog poziva i po automatizmu, koristiti svi subjekti malog gospodarstva koji su korisnici kredita po kreditno-garantnim programima za 2020. godinu, kao i budući korisnici kredita po programima za 2021. godinu za prvi, drugi, treći i četvrti kvartal 2021. godine, ukoliko su uredno izmirili sve kreditne obveze.

PODIJELI:

TAGOVI:

#kamata

#regresiranje kamata

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti