Ugovor od 2 miliona eura: Brčanska firma ulazi na svjetsko tržište IT sektora

02.06.2020. 09:08 / Izvor: Akta.ba
Ugovor od 2 miliona eura: Brčanska firma ulazi na svjetsko tržište IT sektora

Da domaća pamet i iskustvo mogu pronaći put na najzahtjevnijim svjetskim projektima dokaz je i nedavno potpisivanje ugovora o implementaciji programskih rješenja zasnovanim na vještačkoj inteligenciji.

Da domaća pamet i iskustvo mogu pronaći put na najzahtjevnijim svjetskim projektima dokaz je i nedavno potpisivanje ugovora o implementaciji programskih rješenja zasnovanim na vještačkoj inteligenciji, Machine Learning, i sofisticiranim bazama podataka. Ovakvi sistemi objedinjeni u jedan proizvod prvo će naći put u zemljama EU i Indije.

Potpisnik ugovora vrijednog više od dva miliona eura je brčanska firma Ražanica d.o.o. ( ZIRA Professional ) sa još dvije kompanije iz Irske i Indije.

Kako nam kažu iz Ražanica d.o.o. radi se o sistemu za upravljanje zdravljem stanovništva na jedan način kakav se može viditi u naučno-fantastičnim filmovima, a već 2021. godine će biti dostupan.

"Cijela struktura je zasnovana na izbjegavanju grešaka u dijagnostici, povezivanje raznih odjela odgovornim za zdravlje stanovnika od pacijenta koji je na prvom mjestu pa sve do ministarstava zdravlja. Zaštita podataka koju uslovljava EU legislativa je precizno definisana i smanjene su na nulu zloupotrebe privatnih informacija", navode kreatori ovog sistema.

Sistem je podijeljen u kategorije pristupa podataka od zahtjeva pacijenta za pregled, ljekarskog pregleda, dijagnostike, terapije, apoteka, bolnica, primarne, sekundarne zaštite pa preko analiza podataka, utvrđivanja odgovornosti, nabavke medicinske opreme, lijekova, knjigovodstva svih pojedinačnih centara, socijalnih i zdravstvenih osiguranja sve do upotrebe u svrhu analiziranja stanja zdravlja stanovništva.

Također, sistem omogućava da već od prenatalnog perioda pacijent ima svoju potpunu sliku međuodnosa i značajnosti brojnih varijabli na temelju kojih se može multidimenzionalno procijeniti očekivana kvaliteta života i buduća svakodnevna funkcionalnost osoba.

Za pacijenta će to značiti da nema više čekanja, od zakazivanja pregleda sve stvari će preuzimati sistem i provjeravati sa ljekarom dijagnozu upoređujući je sa svim dostupnim elementima iz cijele Europe i navodeći ljekara za dodatnim pretragama, nema uputnica jer ljekar traži od sistema pregled specijaliste, laboratorijski nalaz i sl. gdje sistem zakazuje termin jasno precizirajući šta ljekar očekuje i to vrača nazad u elektronski karton, liječenje i terapija se prosljeđuju apotekama ili drugim centrima a pacijent skenirajući svoju karticu dobija upravo ono što mu treba precizno i u najkraćem roku.

"Trebali bi nam dani da pojasnimo sve kakve benefite još ovaj sistem garantuje. Ovo je mali korak, ali ulazak na prava vrata koji nam omogućava da u narednom periodu izaberemo kvalitetne bh. stručnjake i započnemo eru čuvanja naših mladih obrazovanih da rade svjetske stvari, plaćeni kako im dolikuje i postižu svjetske reference", poručuju iz Ražanica d.o.o .

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti